Annons:
Etiketterprivatekonomiartiklar
Läst 12935 ggr
MichaelE
12/12/10, 2:32 PM

Den framtida elmarknaden

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

2011 kommer bli ett mörkt år för många då elpriset troligen kommer stiga under de första vintermånaderna men även andra nyheter kommer göra det dyrt att använda el. Läs vidare om vad som gäller och vad du kan göra för att sänka kostnaderna.

Erfarenheten från vintern 2010 då elpriset chockhöjdes under ett flertal iskalla dagar vilket gjorde att villaägare fick enorma elräkningar och troligen kommer detta även att ske denna vinter även om ett flertal stora elbolag redan under hösten har lovat att det kommer inte att upprepas.

Men det finns även en dystrare nyhet som gäller från och med första november 2011 då vårt avlånga land kommer att delas upp i fyra elområden:

  • Elområde Luleå SE1
  • Elområde Sundsvall SE2
  • Elområde Stockholm SE3
  • Elområde Malmö SE4

Detta är ett påbud från EU för att skapa en gemensam elmarknad i Europa och då blir Svenska Kraftnät tvungna att dela upp Sverige i olika delar för att kunna avspegla det verkliga utbudet och efterfrågan.

Detta kommer göra att elen blir billigare ju längre norrut du kommer och dyrare ju mer söderut du kommer.

Detta betyder inte om man bor i Lund och har el från Skellefteå Kraft att priset blir billigare utan den blir dyrare eftersom utbudet i söder är sämre än i norr samt att efterfrågan är större i söder. Priset gäller alltså var på kartan man bor.

Dock gynnar detta för att skapa mer elkraftverk i söder och byggandet av fler industrier i norr men som privatkonsument kan det bli en dyr historia - minst 5 öre/kWh dyrare i söder än i norr.

Vad man kan göra som konsument för att inte få alltför stor elräkning är att följa dessa råd:

  • Läs artikeln Spara på elräkningen där finns bra tips för att spara på elen
  • Om du köper nya hushållsmaskiner som kyl/frys, spis, tvätt-/diskmaskin etc så leta alltid efter energiklassmärkningen A++ - de har lägst förbrukning
  • Diskmaskin är bättre än handdiskning under rinnande vatten och se till att den alttid är full när du startar den
  • Vid köp av spis så är induktionspis bästa valet då den drar 40% lägre än konventionell (gjutjärnsplattor) spis samt spis med keramikhäll drar 20% mindre än konventionell.
  • Byt elbolag genom elskling eller Kraftum (notera när du byter elbolag så kan du få två räkningar - en för förbrukning och en för elnätet, vilket oftast är det elbolaget som äger elnätet där du bor)
  • Ha halvårs elavtal - fast avtal under vainterhalvåret och förlig under sommarhalvåret. De flesta elbolag ger avtal på minst tre månader. På så sätt slipper du chockpriserna samt du drar nytta utav sommarens billiga sänkor
  • När du köper dator - tänk på vad du ska ha den till, en laptop drar ca 20-35 % av vad en stationär drar.
  • Byt ut lamporna till lågenergi, halogen eller LED-lampor!

Ifall man har den ekonomiska möjligheten kan man investera i egen el. Detta görs genom att montera solceller (för el) och/eller små vindsnurror (mindre vindkraftverk) för att få egen el. Detta monteras direkt in i ditt elskåp och därmed "innanför" din elmätare.

Detta gör att elförbrukningen endast tickar på när dina egna kraftverk inte förbrukar någon el - vilket oftast är under natten eller under muliga och vindstilla dagar (hur ofta sker det?).

Det finns även framtida möjligheter om att när du inte förbrukar din el och får överskott så kan du skicka ut det på elnätet och därmed "säljer" du din egen gröna el. Detta är en dyr investering men lönar sig på längden då elräkningen kommer bli väldigt låg samt att du kan ha ett bra samvete över att ha en grönare el än vad elbolagen kan erbjuda. För mer info: Egen El

Solpaneler för uppvärmning utav vatten kan vara något som sänker kostnaderna avsevärt och därmed behöver du inte ha någon uppvärmning av varmvatten eller vattenburna element under sommaren genom eldning, olja eller el.

_Författare: MichaelE
Källa:
DN Ekonomi
Kraftmagasinet nr 3 2010, en tidning från Skellefteå Kraft
www.elskling.se
www.kraftum.se
__http://egenel.etc.se/_

  • Redigerat 8/28/22, 10:35 AM av Niklas
Annons:
piamaria
1/7/11, 11:58 AM
#1

"Diskmaskin är bättre än handdiskning under rinnande vatten och se till att den alttid är full när du startar den"

Den punkten känns fel för mig! Har ingen egen diskmaskin men dom diskmaskiner jag varit i kontakt med där ska man skölja disken innan man sätter in den i diskmaskinen! Går ju en del vatten till det! Obestämd Har själv sett ett antal gånger hur folk står och diskar disken under rinnande vatten innan den ställs in i maskinen. Vatten som alltså rinner hela tiden man diskar disken som sen ska in i maskinen! Sen står maskinen i ca en timme och spolar in och spolar ut vatten flera gånger. Måste gå en massa vatten till det. Och el.

Jag diskar som sagt för hand men inte står jag och diskar under rinnande vatten! Jag diskar i diskhon, samlar disken sidan om och sköljer allt på en gång. Och först när jag börjar skölja sätter jag på vattnet. Jag låter för den delen aldrig vattnet stå och rinna om jag inte använder det vad jag än gör som kräver vatten.

Och sen gillar jag inte gifterna som många har i sin maskin i sista sköljvattnet för att slippa fläckar på porslin mm men det är ju en annan sak.

[sakring]
1/7/11, 2:04 PM
#2

Du måste ha bekanta som har väldigt gamla diskmaskiner. Vår är 11 år nu och det är bara att sätta in direkt från bordet, förutsatt att man ska diska sedan.

Diskmaskinen är energisnål, man låter inte vattnet flöda in och ut hela tiden utan den tar in det vattet som behövs för att diska sedan sköljs det runt i maskinen. Det är som en god vän till mig som trodde att det inte gick att lägga in något efter det man startat för h*n troddee att det stod fullt med vatten i maskinenSkrattande.

Du behöver inte använda sköljmedel om du inte vill.

MichaelE
1/7/11, 2:41 PM
#3

#1 man ska helst inte skölja av, utan skrapa av resterna från disken innan du ställer in det. Dessutom drar dagens diskmaskiner 0.95 kW/disk vilket är väldigt snålt.

piamaria
1/7/11, 2:41 PM
#4

Just det! Startar man inte maskinen direkt måste man diska av det först! Obestämd Och det verkar som att många gör som man ska göra, väntar tills maskinen är full och då måste man diska det för hand först. Fattar liksom inte vitsen med diskmaskin då.

Jag har inte kollat hur många liter det går åt till en "normal maskin" men har svårt att tänka mig att det är färre liter om man inte har kranen på hela tiden när man handdiskar. Och handdiskar jag blir det rent. Har sett för många skräckexempel på skitig disk vid maskindiskning. Antagligen har dom inte diskat det för hand först. Obestämd

Hur lång tar en maskin? Dom jag sett har oftast varit igång en timme!

Nä, vet att man inte måste använda sköljmedel Flörtmen många gör det för att få en blank och fin disk. Och får lite extra gift i sig på köpet.

Tror aldrig jag kommer att "investera" i en diskmaskin. Skrattande

MichaelE
1/7/11, 2:45 PM
#5

Man ska helst fylla diskmaskinen innan man startar den, annars är det slöseri på el. Det enda man behöver göra är att just skrapa av smutsen, inte skölja, och sedan ställa in. Kör man på Finnish tabletter så blir det rent ändå även om det finns intorkade såsrester eller annat på disken.

Sedan är dagens diskmaskiner bättre och snålare än de gamla så smutsen försvinner mer samt vattenförbrukningen minskar.

piamaria
1/7/11, 8:52 PM
#6

#3 Dom jag stoppat in disk tillsammans med i diskmaskin skrapar och sköljer av… Annars blir det inte rent har jag fått veta.

"0.95 kW/disk." Vad räknas det med om man diskar samma mängd disk för hand? Och sköljer allt när man diskat färdigt. Bara ovan siffra säger ju inget som jämförelse. Någon källa?

Annons:
MichaelE
1/7/11, 9:01 PM
#7

#6 Källan är från Kraftum och man räknar på att man värmer upp vattnet själv eller betalar för varmvattnet. Diskmaskiner värmer upp vattnet på egen hand. Sedan kan det bero på från diskmaskin till diskmaskin smt ur gammal den är, min är splitter ny och det blir alltid kliniskt rent, renare än när jag diskar för hand.

Men det är beräknat under rinnande vatten. Har man fyllt diskhon med vatten och diskar därigenom så går det nog på ett ut om inte det alternativet skulle vara billigare. Men sen handlar det lite om lathet också Skrattande

MichaelE
1/7/11, 9:17 PM
#8

Vid beräkning om man fyller en diskho med 20 liter varmvatten (45 gradigt) så skulle det gå åt 0.81 kWh för den uppvärmningen. Räknar då från att vattnets normala temperatur är 10 grader och värms till 45.

Detta ger en skillnad på 0.14 kWh mellan handdisk i fylld diskho jämfört med maskindisk som värmer upp vattnet själv. (ca 14 öres skillnad i elförbrukning)

piamaria
1/7/11, 9:25 PM
#9

Tack för siffrorna. Glad

När det gäller lathet finns det ingen som klår mig! Skrattande Jag lovar. Men diskmaskin är inget som hägrar ändå.

MichaelE
1/7/11, 9:37 PM
#10

#9 var så lite så Skrattande

Anders 50
1/8/11, 11:49 PM
#11

20 liter varmvatten för att handdiska är väl att ta i?

Och att förvara porslin m.m. med matrester på i diskmaskinen tills den är full är väl inte så hygieniskt?

Varmvatten ska hålla minst 55 grader för att förhindra risken för uppkomst av Legionella bakterier i lednindssystemet.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

[sakring]
1/9/11, 12:22 PM
#12

Handdiskar man så kan man knappast ha 55C på varmvattnet man använder, men det är helt riktigt att det ska hålla minst 55C för att  undvika legionella. Vår varmvattenberedare håller 55C och en gång i veckan går det upp till 65C.

Att sätta in tallriken utan att skölja av den är väl helt OK under förutsättning att man diskar en gång per dygn. Men matresterna ska man skrapa bort. Nyare diskmaskiner använder kallt vatten som värms upp för att diska med.

MichaelE
1/9/11, 2:07 PM
#13

#11 En diskho rymmer upp till 30 liter och jag räknar även med det vattnet som går till spillo när man väntar på att det blir varmt, därav väljer jag 20 liter.

Men om man räknar på 55 gradigt vatten så blir uppvärmningen för det 1.045kW i förbrukning.

Annons:
MichaelE
1/9/11, 3:46 PM
#14

Sedan om man gör som jag, kör diskmaskinen varannan dag så blir det billigare än om jag skulle handdiska varje dag. Kastruller och stekpannor diskar jag dock för hand men där är vattenåtgången ra mycket mindre än 20 liter.

[sakring]
1/9/11, 10:01 PM
#15

Här åker alltin in utom gjutjärnspannor så det blir en disk per dag. Vi har dessutom 4 katter som har tre matskålar plus att de får blötmat på ett fat vardera varje dag och så vattehnskålar också.

Mammzing
2/9/11, 4:25 PM
#16

Tycker dock lika om både elen och bensinen.
Det mesta är skatter och vad får vi för dom?

Reinfeldt sa i en tidning att han minsann betalade elräkningen för huset i Täby fast han inte bodde där!

Precis som det skulle vara nåt att klappa i händerna över?
Hur många kommer upp i hans lön då!?

Jag blir bara för******!

[sakring]
2/9/11, 7:47 PM
#17

# 16 Vem bor där då? Eller står huset tomt? I så fall kan han väl hyra ut det medan han är statsminister? Nej jag undrar också hur många som kommer upp i hans lön. Och som du säger så är det mesta skatt.

Det är också en skatt som slår väldigt orättvist då det är de som har minst att ta av som får betala mest. Har du råd att köpa en ny villa så blir elkostnaden lägre än om du köper en som är gammal, byggd på 40 eller 50-talet.

Halvdansken
2/9/11, 9:39 PM
#18

Vi kör vår maskin ca 2-3 gånger i veckan. Det är inga problem även om man inte sköljer av disken innan. Man ska bara vara noga med att hålla filterna rena.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Mammzing
2/10/11, 9:07 AM
#19

Jag klagar dock inte.
Har ett gammalt hus, en jordbruksfastighte så viss del av elen går på företaget. Har ca 1300 kr i månaden i elkostnad. Plus elnätsavkigten som är ca 1500 kr i kvartalet. Har vedeldning.
Just nu så är jag sjukskriven med låg sjukpenning så det är lite kärvt.

Det finns dock sådana som har det mycket värre.

Stackars dom!

Annons:
[sakring]
2/26/11, 3:47 PM
#21

http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/el-och-varme/spara-el-sju-enkla-satt_2319877.e24?service=slideshow

7 sätt att spara el på! Det enda vi inte har är solpanaler och anledningen till det är att det inte lönar sig.

Däremot så lönar det sig att ha en kakelugn som värmer hele huset. Den kostade 20.000, 1997, att installera och det har vi tjänat in många gånger om.

Elräkningen från januari var på 1.800 kr.

MichaelE
2/26/11, 4:43 PM
#22

#21 solpaneler tjänar på ifall man bor i södra delen av sverige och har en tillräckligt stor takyta som vetter söderut. Detta är istället för eluppvärmt vatten.

Notera även skillnaden solceller och solpanel! Solcell är för el medan solpanel är för uppvärmning av vatten.

Halvdansken
2/26/11, 5:24 PM
#23

Inte för att jag vill vara sån… meeeen…

I Danmark är elen dubbelt så dyr, men här klagar man inte så mycket. Är problemet i Sverige att många har direktverkande el som värmekälla, för det kan jag tänka mig blir dyrt. Men annars är det väl pannor och hushållsel som gäller, som i andra länder?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

[sakring]
2/26/11, 8:01 PM
#24

# 22 Jag vet inte vad som stod i länken men det jag menar är solpaneler. Vi har sökt bygglov och fått men kommer inte att sätta upp några då det faller på att man måste ha en stor ackumulatortank och vi inte har någonstans att göra av den. Men även där då har du en en avskrivningstid.

Solceller tar cirka 25 år att spara in och då är de också förbrukade och behöver bytas.

[sakring]
2/26/11, 8:06 PM
#25

# 23 Hur mycket kostar elen per kWh i Danmark. Jag har nämligen för mig att jag såg en jämförelse mellan de nordiska länderna och att det inte skiljer så förtvivlat mycket men att andelel skatt var mycket högre i Sverige. Här kostar nu 1 ettårigt avtal 1,09 per kWh under förutsättning att man gör av med 20.000 kWh per år.

Sedan är lönerna högre i Danmark.

Halvdansken
2/26/11, 9:11 PM
#26

Elen på det bolag vi har kostar mellan 1.98 och 2.20 öre per kWh beroende på fastpris osv.

Skatterna är också högre i Danmark. Så nettolönerna kan faktiskt vara högre i Sverige.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Annons:
Halvdansken
3/1/11, 11:43 AM
#28

Det är ju märkligt att i artikeln så står det

"Även inom Norden så varierar elpriserna kraftigt, där Danmark också har stuckit ut med det klart lägsta elpriset, i genomsnitt runt 20 procent under det svenska."

Men det priset som konsumenterna betalar är alltså det dubbla i Danmark jämfört med Sverige. Förmodar att det övrig är skatter och avgifter.
Som med bilarna ungefär. Danmark har skitlåga bruttopriser på bilar, men sen tillkommer skatter (sk registreringsavgift) på 180% av bilens bruttovärde + moms och "lerveranskostnader". Danmark är bra på skatter….

Hatar cancer och älskar vårlökar.

[sakring]
3/1/11, 2:30 PM
#29

http://www.e24.se/analys/el-juntans-svindyra-paella_2637731.e24

Ännu en artikel om elmarknaden. Det är inte lätt att var kund.

[sakring]
3/9/11, 11:32 AM
#30

# 28 Här är en artikel i Aftonbladet idag som visar att  du har rätt. Danmark har de högsta elpriserna.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8682987.ab

[sakring]
3/26/11, 4:33 PM
#31

Här är två länkar där man kan jämföra elbolag.

https://www.compricer.se/el/

http://www.elprisguiden.se/

Jag håller precis på att kolla upp vad man  kan få för pris på el och hittade de här två. Ingen av dem behöver man binda sig för någon speciell leverantör.

[sakring]
4/1/11, 2:33 PM
Mrjag
6/29/13, 6:19 PM
#33

Just nu pågår det förhandlingar i domstol om elbolagen ska få höja nätavgifterna med ytterligare några miljarder för oss elkonsumenter.

Det är helt absurt, men vad ska man göra?

Mitt inlägg:

http://91.146.104.209/~janaudi/sveriges-elmarknad/

[Moa-]
6/29/13, 7:32 PM
#34

Samtidigt så anser jag att elavbrotten minskat kraftigt de senare åren, något som vi självfallet får betala för, men som jag är övertygad om att många finner fundamentalt. 

Energi förstör miljön och vår konsumtion är påfrestande för vår omvärld, att försöka minska denna konsumtion är inte av ondo enligt mig. 

Kundkraft kan man ifrågasätta på många punkter, bland annat att de avtalar elpriserna på ett år, vilket som regel är den dyraste avtalsformen och en tid jag inte skulle rekommendera. Om inte priserna varierat väldigt kraftigt senaste tiden så är det inte heller de lägsta tillgängliga priserna på avtalsformen som erbjuds.

Annons:
Upp till toppen
Annons: