Annons:
Etikettmyndigheter
Läst 12935 ggr
MichaelE
2010-11-27 16:18

Svårare att få skuldsanering

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Efter en dom i Högsta domstolen kommer det nu bli svårare för människor att kunna få skuldsanering.

Kronofogdens krav har varit att den som är skuldsatt inte har möjligheter att kunna betala sina skulder inom fem till tio år har rätt att få skuldsanering. Tidigare har sex av tio beviljats skuldsanering och idag är det åtta av tio, men i framtiden kommer antalet beviljade att sjunka.

Det som ligger bakom beslutet är att ensamstående kvinna hade beviljats skuldsanering men CSN som hon hade skulden hos överklagade beslutet och i Hovrätten kom beslutet att hon blev nekad.

Detta gör att gränsen kommer höjas till femton år vilket kommer bli svårt för många som redan är skuldsatta och kan inte få en andra chans med sin ekonomi.

Även hos Riksdagen fanns det många lättnader för just skuldsaneringar men många utav dem blev tvungna att ats bort på grund utav Högsta domstolens beslut.

De lättnader som finns kvar är att även en näringsidkare (egen företagare) ska kunna få beviljas skuldsanering samt ett förslag på att skuldernas ålder har ingen betydelse.

Författare: MichaelE Källa: DN Ekonomi 19/11-2010 s.4

Annons:
MichaelE
2010-11-27 16:21
#1

Jag tycker att det är synd att en myndighet ska få sin vilja genom även om personen i sig har fått allt beviljat tidigare (även i tingsrätten - vilket inte nämns i artikeln).

Detta kommer ju påverka många människor med belastade ekonomier.

[sakring]
2010-11-27 18:23
#2

Det är inte möjligt att HD:s dom har någon inverkan på Riksdagens beslut. Beslutar Riksdagen om en ändring då det gäller skuldsanering så får HD rätta sig efter den.

Däremot så är det beklagligt att HD har fattat detta beslut för det gäller så länge som Riksdagen kommer med någon lagändring.

MichaelE
2010-11-28 15:08
#3

Tyvärr så går man på HDs-som och det gör att det blir svårare att få skuldsanering.

Maria
2010-11-28 16:05
#4

Fast någonstans kan jag ju tycka att skuldsanering är inget självklart. Det är snarare självklart att det ska mycket till och vara svårt att få skuldsanering.

Någonstans har man ju använt andras pengar och inte kan betala tillbaks detta. Det är fruktansvärt tragist när man hamnar i en sådan situation men att samhället ger signaler att det ska bli lättare med skuldsanering kan ju också bli fel.

"Visst, löser sig inte problemen så kan jag ju söka skuldsanering"

Jag är väldigt kluven i dettaObestämd

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

MichaelE
2010-11-28 16:10
#5

Det som är risken med detta är ju att dem som verkligen behöver skuldsanering har det ännu svårare att få det. Om kravet höjs till 15 - vilket de flesta kan betala av en skuld även om ekonomin är hårt belastad. 15 år är en lång tid att leva med en ekonomi som knappt går ihop - vare sig man har satt sig själv i den situationen eller inte.

Men visst, alla ska inte kunna få skuldsanering utan det är ju bara dem som verkligen behöver det annars går dem i personlig konkurs.

Maria
2010-11-28 16:30
#6

En personlig konkurs kan ju också leda till en skuldsanering för den löser ju inte alla skulder alltid.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
[sakring]
2010-11-28 20:24
#7

#3 Tyväär så har du fel. Riksdagen är vårt lagstiftande organ och domstolarna är det dömande. Att HD:s dom i nuläget är prejudicerade råder inget tvivel om, men om Riksdagen stiftar en lag som säger att en skuldsanering ska ske på 3 år så får HD vara så snäll att rätta sig efter detta.

Sedan kan jag hålla med dem som tycker att man gjort slut på andras pengar men samtidgit så har jag förståelse för dem som hamnar i skudlfällan genom skillsmässa och sjukdom.

Maria
2010-11-28 20:50
#8

#7 Absolut har jag förståelse för detta också.

Även här, precis som jag tycker man bör göra med sjukförsäkringen så kanske man ska se det mer på individnivå och göra bedömningen utifrån det specifika fallet med några "ramlagar" att luta sig mot i botten.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

MichaelE
2010-11-28 21:03
#9

#7 Jag vet att Riksdagen skapar lagar, men tyvärr så tog utredaren för nya lagförslag bort ett flertal lättnader just pga domen. Varför vet jag inte, men om inte Regeringen kommer med en lagändring så kommer 15 årsgränsen finnas.

Linnea
2010-12-03 07:48
#10

Sveriges stora problem är väl egentligen att man inte får lära sig hantera pengar och att bygga upp en bra privatekonomi i skolan. Då hade vi nog inte haft så mycket såna här problem, folk förväntas veta hur de ska göra av sig själva.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

MichaelE
2010-12-03 11:53
#11

#10 Det är något som ska ingå i hemkunskapen att å lära sig lite om pengar, men problemet att det är bortglömt när man väl kommer till gymnasiet och början till att tjäna pengar.

Jag har den fördelen att jag började sommarjobba samma år som jag fyllde 16 (visst dem pengarna räckte inte länge) och senare i gymnasiet gick jag en kurs i företagsekonomi och den innehöll just en sektion med privatekonomi. Jag önskar att skolverktet kunde lägga in en obligatorisk ekonomikurs för alla gymnasieelever för det är just under den tiden som det börjar bli relevant. Inte när man är 11-12 år eller 14 år gammal.

Linnea
2010-12-04 09:21
#12

Jag kommer inte ihåg nån sån kurs i hemkunskapen.. Den kan inte ha varit så ingående..

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

MichaelE
2010-12-04 09:53
#13

# 12 Det fanns när jag gick hemkunskapen och jag har för mig att det är något som ska ingå, men hur ofta är man intresserad av ekonomi vid 14 års ålder?

Tittar man på Lyxfällan så är det många unga som har fastnat i ett träsk med skulder, obetalda räkningar och krediter.

Annons:
[Moa-]
2012-07-11 20:00
#14

Att lyfta gamla trådar kan ju alltid vara intressant…

Efter att åter ha spenderat en del tid framför Sverigedemokraternas partiprogram så har jag nu upptäckt att de samarbetar med den övriga oppositionen för att skynda på nya regler om att det skall bli enklare åter igen att få skuldsanering, vad anser ni om detta? Källa

Själv är jag tveksam, för mig är det viktigt att handlingar ha konsekvenser och att människan har ett eget personligt ansvar, samtidigt som jag tror på andra chanser, så en svår avvägning enligt mig, jag tror jag är nöjd med reglerna så som de är idag.

Upp till toppen
Annons: