Privatekonomi

Att handla med PayPal

2011-02-21 15:14 #0 av: MichaelE

Många gånger hittar man varor på nätet som man så gärna vill köpa, speciellt om de är billigare i butik. Men vad gör man när dem inte erbjuder faktura?

Alla Internetbutiker erbjuder tyvärr inte möjligheten att kunna få faktura på sin beställning, speciellt inte om det är en butik som är förankrad utomlands.

Det man får göra istället är att betala med kreditkort vilket betyder att man måste uppge sitt kortnummer samt de sista siffrorna som står på kortets baksida. Detta ställer ofta till säkerhetsproblem så kallat phishing där man riskerar att hamna på en falsk sida och någon länsar därmed ens kort.

Osäkerheten är stor och ibland kan ha-begäret vara större.

Lösningen till detta problem är PayPal.

PayPal är en internationell betalningstjänst som skapar en virtuell kontokort som du kan betala hos alla nätbutiker som är anslutna till det. Genom detta görs pengaöverföringen så säker som möjligt och dina känsliga kreditkortsuppgifter hålls hemliga.

PayPal är en gratis tjänst som man kan enkelt kan registrera sig och även avregistrera sig.

Hur fungerar PayPal?

Detta är enkelt, du kan under dina sidor på PayPal koppla ditt konto till ett kreditkort eller det mer säkra alternativet är att överföra pengar från din bank till ditt PayPal konto (precis som när du betalar en räkning).

Överföring utav pengar sker på ett tryggt sätt då Stockholmsbank står för transaktionerna till PayPal i Sverige. PayPal kotrollerar ifall dina bankkonto uppgifter som du överför pengarna ifrån stämmer överrens med de uppgifter som du har angett i ditt PayPal konto, stämmer dem inte återgår pengarna tillbaka till ditt bankkonto. Överföringen tar oftast 3 bankdagar.

En annan fördel med PayPal är att du kan överföra pengar till andra som har PayPal och även ändra valuta på den summan du har på ditt konto. PayPal kan även hjälpa till lösa tvister ifall de skulle uppstå vid ett köp där du har problem med att få varan eller att det är fel på varan etc.

Hur går en betalning till via Paypal?

En betalning via PayPal görs alltid via PayPals egen sida, det vill säga att du kopplas från nätbutiken till PayPal för betalning och sedan tillbaka till närbutiken igen där du får bekräftelse.

Hemsida: PayPal

Författare: MichaelE
Källa: PayPals egen information samt egen erfarenhet

Anmäl
2011-03-05 08:34 #1 av: Yezz-an

*puttar* Tycker det här var bra beskrivet. Fler behöver ta del av det.

Anmäl
2011-03-07 11:04 #2 av: MichaelE

#1 Tackar. Jo, möjligheten att handla på nätet är ju stort men problemet är ju att betala på ett tryggt sätt.

Det jag handlar främst är ju program till datorn, som jag vet att jag skulle få betala mer för ifall jag köpte dem från en återförsäljare i Sverige (om det finns någon), samt spel.

Anmäl
2011-10-27 20:36 #3 av: beem

Tack för den informationen.

Jag hittade den nu - tack vare guldpengen -  bättre sent än aldrig.


Anmäl
2011-10-28 00:06 #4 av: MichaelE

#3 Varsågod.

Anmäl
2011-11-14 08:22 #5 av: [sakring]

I dagens Blekinge Läns tidning finns en artikel om en person som skulle sälja en bil. Denne fick svar från utlandet om en intressent och intressenten skulle betala via PayPal och sända ett ombudatt hämta bilen.

Emellertid så anade säljaren ugglor i mossen och kollade upp detta. Det visade sig då att fler hade varit ute för detta. Så fort bilen lämnades över så låstes pengarna på PayPals konto.

Tyvärr ingen länk till nätupplagan.

Anmäl
2011-11-14 22:25 #6 av: [lucke]

*sätter en tass här*

Anmäl
2012-06-20 10:20 #7 av: [Moa-]

Puttar upp denna lite i listan över uppdaterade inlägg då Paypal fortfarande är ett aktuellt och smart betalmedel...

Anmäl
2012-06-30 08:51 #8 av: [Fröken P]

borttaget.

Anmäl
2012-07-02 21:24 #9 av: beem

Fungerar Payson ungefär på samma sätt ?
Om det inte gör det vore jag tacksam för en instruktion även över det.


Anmäl
2012-07-02 21:40 #10 av: [Moa-]

Payson fungerar på ungefär samma sätt men är ej lika utbrett, Payson är svenskägt och ägs av Svea Ekonomi AB. Den stora kända samarbetspartnern idag är Tradera.

Payson tar ut en avgift på 3 kr + 3 % av totalbeloppet som debiteras betalningsmottagaren direkt vid transaktionstillfället om Paysongarantin ej används, då är överföringen gratis för köparen som utför betalningen.

Om köparen väljer att betala med Paysongaranti så tillkommer en avgift på 5 % av totalbeloppet. I detta fall är det istället utan avgift gör säljaren/betalningsmottagaren att få pengarna.

Det kommer eventuellt en artikel/tråd även om detta. Har du andra frågor om tjänsten är du varmt välkommen med dem, gärna lite mer specificerade. =)

Länk med olika prisexempel

Källa Paysons hemsida

Anmäl
2012-07-02 22:24 #11 av: beem

# 10 Tack för en bra info.


Anmäl
2012-07-02 23:41 #12 av: MichaelE

Som Moa säger så är PayPal mer utbrett både inom och utanför Sverige. Jag har använt PayPal flertalet gånger och den största fördelen är att betalar du med PayPal så behöver du inte legitimera dig (vissa sajter kan kräva att man skickar ID-kort ifall man betalar direkt med ett kreditkort).

Anmäl
2012-07-03 09:23 #13 av: [Moa-]

beem; vad bra att det var till hjälp! Som sagt är det något mer specifikt som du undrar över är du varmt välkommen att fråga. =)

Anmäl
2017-06-09 10:14 #14 av: SonjaG

Jag har stött på en sida där jag tänkt handla. Då man loggar in för köp så finns inte PayPal med som alternativ. De erbjuder endast kortköp och då kräver de att man uppger sitt kortnummer.

Hur stor risk tar man? Och varför gör man så som säljare, det utesluter ju en hel del kunder som inte vill uppge sitt kortnummer.

Det kanske kostar företaget en summa när man betalar via PayPal?

Anmäl
2017-06-16 22:31 #15 av: Halvdansken

Jag handlar massor på nätet utan Paypal, givetvis ska man uppge kortnummer, det gör du ju alltid om du handlar med kreditkort, också i en fysisk butik.
Du får väl göra en bedömning om hur trovärdig sidan är. Googla den, kolla Trustpilot eller liknande. 
Men jag har aldrig varit med om att man skulle skicka nån ID om man betalar med kort. Hur skulle man göra det?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-09-28 13:56 #16 av: smartatjejenmaria1980

Paypal är ju jättebra, jag använder dem massor. De är också bra för att skicka utlandsbetalningar, även om avgifterna är ganska höga. Men det är de ju hos banken också.

Anmäl
2017-11-26 22:31 #17 av: tlover

#14 "Och varför gör man så som säljare,"

Man kan göra det för att folk inte betalar räkningar man skickar ut och klarna, payson, paypal, swish osv kostar pengar för företagare. Visst kortbetalning kostar också men många, tex klarna har en månadsavgift oavsett folk handlar eller inte vilket gör att man som ny ehandlare gärna väljer bort allt för många alternativ med månadsavgift.

Ett sätt att få ehandlare att även ta faktura kan vara att tex betala sina fakturor i tid. Slutar folk handla utan att betala så öppnar det nog upp för fler betallösningar.

Jag skickar själv inte fakturor längre just pga detta men jag har ett företag som köper mina fakturor istället (och riskerna med det, visst det kostar men just detta företag har iallafall inte en månadsavgift).

Ett annat alternativ för ehandlare skulle ju vara att höja priserna på produkterna rejält för då har man råd att vissa inte betalar men då tror jag många skulle sluta handla.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-12-01 21:23 #18 av: papa-bear

handlar man på ebay är väl paypal enda lösningen?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.