Privatekonomi

Bättre tider för burksamlare

2010-06-29 13:50 #0 av: Alexej

Som ett led i att öka återvinningen har Returpacks styrelse beslutat om att höja panten på metallburkar av aluminium och stål från 50 öre till 1 krona. Höjningen av pantbeloppet genomförs löpande från och med den 15 september, då de första burkarna med 1 kr pant beräknas att komma ut till handeln.

 Varje år säljs över 1 miljard burkar i Sverige och nästan 91 procent av burkarna återvinns. Företaget Returpacks vision är att alla flaskor och burkar som säljs ska återvinnas.

Under en övergångsperiod kommer det att finnas burkar med 50-öres pant och burkar med 1-kronas pant på marknaden. Det giltiga pantbeloppet identifieras via EAN-koden och pantsymbol, vilket betyder att det kommer att finnas två EAN-koder för samma produkt under övergångsperioden. När konsumenterna pantar burken får de tillbaka samma pantbelopp som de betalat.

För att göra övergången till 1 kr pant så smidig som möjligt kommer bryggerier och importörer att kunna leverera dryck på 50-öresburkar till och med den 31 mars 2011. Från det datumet har konsumenterna sedan möjlighet att panta 50-öresburkarna i ett år, dvs. fram till och med den 31 mars 2012.

FAKTA KRING PANTHÖJNINGEN

  • Panthöjningen gäller endast för aluminium och stålburkar som är inköpta i Sverige.
  • Höjningen av panten sker från och med den 15 september.
  • Under en övergångsperiod kommer det att finnas burkar som både har 50 öre och
  • 1 krona i pant.
  • Gällande pantbelopp bestäms av EAN-koden som finns tryckt på burken. Burkarna är dessutom märkta med en pantsymbol som visar gällande pantbelopp.
  • Bryggerier och importörer kommer att kunna leverera dryck på 50-öresburkar till och med den 31 mars 2011.
  • Konsumenterna kommer att kunna panta sina 50-öresburkar till och med den 31 mars 2012, därefter ges ingen ersättning, däremot tar pantautomaterna och Returpack emot burkarna.
  • För utländska, privatimporterade burkar gäller samma sak som tidigare, d v s ingen pant utbetalas, däremot tar pantautomaterna och Returpack emot burkarna.

Fakta: http://www.returpack.se

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-03 21:50 #1 av: soetisen

En liten fundering som jag har. 50 öringen försvinner i höst, och om man då till exempel bara pantar en burk, avrundas det upp till en krona då eller får man ingenting?

- Medarbetare på studier.ifokus

Anmäl
2010-07-04 14:30 #2 av: MichaelE

#1 Du får ju aldrig pengar tillbaka när du pantar utan det blir ju ett tillgodokvitto som du använder i affären. Så länge handlar på kort så finns femtioöringarna men i kontanter blir det enkronor istället (man tjänar alltså att handla med kort).

 

#0 Såvitt jag vet så tar inte pantautomaterna emot plåtburkarna., eller har jag fel?

Anmäl
2010-07-04 14:58 #3 av: soetisen

#2 När jag har pantat så har jag fått ett tillgodokvitto som jag sedan lämnar in i kassan och får kontanter för hur mycket jag pantade. Det är därför jag funderar på om man nu skulle panta en 50 öres burk skulle man få 1 krona om man lämnade in kvittot till kassan eller inte få något alls?

- Medarbetare på studier.ifokus

Anmäl
2010-07-04 15:13 #4 av: MichaelE

# 3 varför använder du inte tillgodokvittot när du handlar istället?

Kan tyvärr inte besvara på din fråga.

Anmäl
2010-07-15 01:34 #5 av: elyse

#2 Så gör de flesta barn som samlar burkar, tar ut kontanter.

Anmäl
2010-07-15 13:34 #6 av: Maria

#5 Även de med olika former av missbruk som samlar burkar tar ut detta i kontanter. Där vi handlar ligger en stor Coop bredvid systembolagetFlört

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.