Rådgivning

Spara på elräkningen!

2010-06-29 13:39 #0 av: Alexej

Vem av oss har inte klagat på elräkningen? För det första fattar man knappt hur de räknar med alla extrakostnader hit och dit. Antingen du betalar snällt dina elräkningar eller du funderar varför det blir så höga räkningar. Kanske du förbrukar alldeles för mycket och onödigt ström hemma?

För med enkla medel går det att minska energianvändningen i hemmet och spara pengar. En sparad kilowattimme är både en ekonomisk vinst och en vinst för miljön. Vår elförbrukning påverkar vårt klimat, växthuseffekten och andra negativa miljöeffekter.

Kyl och frys respektive belysningen är de två största energiförbrukare i våra hushåll. Underhållningselektronik som stereo ,tv, dvd, video och dator med tillbehör, är den tredje största posten. Matlagning och disk kommer sedan, och sist kommer tvätt och torkning.

Kyl och frys              
Otroligt men sant. Våra kyl-och frysskåpar förbrukar mest ström av allt. Om du har en gammal kyl och frys och funderar på att köpa nytt, titta då på energimärkningen som hjälper dig att jämföra energianvändningen hos olika modeller. Energiklass A+ och A++ har den lägsta energiförbrukningen. Tänk på att det i längden kan löna sig att köpa dyrare men energisnåla produkter. Om du bor i en hyresrättslägenhet kan du ställa krav på hyresvärden   att  köpa energieffektiva produkter.
Tips:

 • Frosta av frysen regelbundet och ha rätt temperatur i frys (-18°) och kyl (+5°). Varje extra minusgrad i frysen ökar energi-användningen med 5 procent.
 • Tina mat i kylskåpet, maten mår bättre av långsam upp tining och kylan kommer kylskåpet till godo.
 • Ta regelbundet bort damm från baksidan av frys- och kylskåp.

Belysning
Belysningen står på andra plats för elförbrukning.

Lågenergilampor drar ungefär en femtedel av vad en glödlampa gör. Det innebär att en 60 W glödlampa kan bytas ut mot en 11 W lågenergilampa och en 40 W mot en 7 wattslampa. Du sparar runt 500 kWh per år om de tio mest använda glödlamporna byts ut till lågenergilampor.

Tips:

 • Lågenergilampor innehåller kvicksilver. När de slutat fungera ska de lämnas till kommunens insamling för elavfall som ofta finns på återvinningscentralerna. Detta gäller även glödlampor och all annan belysning.
 • Och så klart, släck efter dig när du lämnar rummet.

Underhållningselektonik
Antalet tv-apparater, digitalboxar, dvd, datorer, skrivare och annan hemelektronik ökar stadigt. Tillsammans drar de en femtedel av din hushållsel. OBS! Upp till 40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid kan vara standby-el.

Tips:

 • Apparater i standby-läge kan dra mycket el. Använd en grenkontakt med strömbrytare som är kopplad till exempelvis din tv, video, dvd, digital-box och stereo. Då kan du med en knapptryckning stänga av alla apparaterna på en gång. Varför inte med hjälp av en timer?
 • Dra ut stickproppen till batteriladdare, transformatorer och mobilladdaredå de inte används.

Köket
Här finns det många elprodukter som spis, ugn, diskmaskin, mikrovågsugn och övriga småapparater som kaffebryggare och brödrost.
Spisar med glaskeramikhällar och induktionshäll drar mindre energi än en traditionell häll med gjutjärnsplattor.
Att använda vattenkokare är det energisnålaste sättet att koka vatten på om den har en termostat som stänger av den så fort vattnet kokar.
En modern diskmaskin i energiklass A kan klara av en disk på 10-20 liter vatten beroende på program. Enligt mätningar går det åt cirka 100 liter vatten för att diska motsvarande mängd disk för hand.

Tips:

 • Om du kokar maten med locket på sparar du cirka 30 procent av energin mot om du kokar utan lock.
 • Ta tillvara på eftervärmen i ugnen genom att stänga av innan maten är klar.
 • Du kanske inte behöver skölja av disken, utan det kan räcka med att skrapa av matresterna innan du ställer in den i diskmaskinen. Fyll maskinen innan den körs och välj en låg temperatur.
 • Använd inte spisfläkten i onödan under vintern, den suger ut mängder med varmluft.
 • Använd alltid vattenkokare för att värma upp vatten.

Vatten
Här ingår tvätt-och torkmaskiner men också varmvattenförbrukning i badrummet.

Tips:

 • Tvätta inte i för hög temperatur. Tvätt som inte är så smutsig blir ofta ren redan vid 40 grader utan förtvätt. Bomullsplagg som du bär närmast kroppen bör av hygieniska skäl tvättas i 60 grader.
 • Högt centrifugeringsvarvtal minskar torktiden och energiåtgången.
 • Låt tvätten självtorka om det inte är bråttom.

 • Lagar droppande kranar och läckande toaletter
 • Om du diskar för hand, diska i baljan och inte under rinnande vatten.
 • Med snålspolande duschar och kranar kan du minska vattenanvändningen upp till 40 procent.
 • Duscha istället för att bada!                     

Värmetips:

 • Fördragna gardiner eller persienner under natten minskar värmeförlust på vintern.
 • När du vädrar i lägenheten, gör det kort och effektivt, gärna med korsdrag så att luften byts ut utan att väggar och möbler kyls ned.
 • Möbler framför elementen hindrar värmespridningen.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-06-29 18:51 #1 av: Tiana

Många bra tips här. En del kan man bli bättre på (och hyresvärden för oss som bor i hyresrätt).

Jag har faktiskt en sån här fånig grej jag gör i köket - drar ur sladden till mikron när den inte används! Jag tittar ju ändå aldrig på mikroklockan när jag har en bättre på väggen. Flört

Anmäl
2010-06-29 23:12 #2 av: Anders 50

#1 Bra! Så gör jag också! Men av en annan anledning.

Det händer att microugnar orsakar bränder. Känner till två köksbränder här i närheten som har börjat i micron.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-06-30 10:06 #3 av: Alexej

ojoj, hos mig är kontakten till micron bakom "allt".

Men jag köpte faktiskt en ny kylskåp, den gamla var från 70-talet i brunt. Brummade, tappade vatten osv. Den drog säkert mycket ström.

Och en ny tvättmaskin. Fast den gamla gick sönder fast den var vara 2 år.

Och micron är också nytt. Hoppas den brinner inte. Obestämd

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-06-30 10:40 #4 av: Maria

Vilken bra artikelGlad

/Maria

 

Anmäl
2010-07-06 22:56 #5 av: Hawknestgrove

Verkligen. OCh vi kör alltid med regeln ett tomt rum är ett mörkt rum.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-07-06 23:04 #6 av: Anders 50

Men ok... själva elen är ju inte så kostsam, det är ju alla avgifter och skatter som man har ändå som kostar.

Likadant med telefonen, själva samtalen är ju en bråkdel av kostnaden, det är ju de fasta avgifterna som man inte kan påverka.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2010-07-06 23:17 #7 av: Hawknestgrove

ja jag har till exempel skippat min nummerpresentation. JAg klarade mig utan den förut och klarar mig utmärkt utan nu. HAde vi haft bättre täckning, så hade jag skippat den fasta telefonen.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-07-10 13:06 #8 av: MichaelE

Belysningen är en viktig detalj och eftersom alla glödlampor nu ska försvinna till 2013 så förstår jag inte varför en del hamstrar på dem.

Lågenergilampor idag är väldigt billiga och bra, du kan få tre stycken för en 50-lapp.

Ett tips kan vara att köpa en elmätare som du direkt sätter i eluttaget och sedan koppla apparaten du har tänkt mäta förbrukningen på till den.

Jag har ett flertal apparater som står i standby men de är så nya och effektiva att de alla (fyra stycken) drar mindre än en watt tillsammans!

Anmäl
2010-07-10 14:05 #9 av: Alexej

Jag har hamstrad en del glödlampor för mina utebelyssningar. De reagerar på rörelser och funkade dåligt med lågenergilampor för de tog för lång tid innan de lyste.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-10 14:18 #10 av: MichaelE

#9 finns snabbtändande lågenergilampor, dock är de lite dyrare.

Om man vill vara ännu mera ekonomisk till belysning där du inte ser lampan så köp spiralformade lågenergilampor och inte stavformade. De ger mer ljus eftersom stavformade hindrar att allt ljus sprider sig pga sin form.

Så fem watt spiralformad ger lika mycket ljus som en sju watt stavformad.

Anmäl
2010-07-10 14:25 #11 av: Alexej

Bra att veta:) stavsformade är också fula.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-07-10 18:44 #12 av: MichaelE

#11 jo, men dem är ju också äldst. Nu finns dem även som klotformade och päronformade. Sedan har vi ju LED-lamporna. Där föredrar jag LED-spot, de vanliga lyser upp för lite.

Anmäl
2010-07-21 14:41 #13 av: MichaelE

Ett tips är fjärrstyrda grenuttag med överspänningskydd. Det finns varianter som har två grenuttag med konstant strömmatning medan de övriga sex uttagen har en fjärrbrytare (har enbart läst om dem, äger ingen än) så ifall man har en TV så kan man koppla den till en av de två med matning och ifall man ska se på film eller spela tv-spel så slår man på fjärrbrytaren för att använda dem. Sedan är det bara att slå av den när man är klar. Detta gör att standby förbrukningen blir mindre. (Dagens TV-apparater drar mindre än 1 Watt vid standby)

Anmäl
2010-07-22 00:48 #14 av: [Norrbysa]

Något många glömmer ofta är laddare och adaptrar. De drar el bara genom att vara inkopplade.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.