Privatekonomi

Föräldrar ska betala för ungas brott

2010-04-30 11:17 #0 av: Alexej

Föräldrar ska från den 1 september 2010 få betala skadestånd om deras barn begår brott.Det är vid personskada eller sakskada som föräldrarna kan bli skadesståndsskyldiga. Det maximala beloppet föräldrar kan behöva betala är 8500 kronor.

ngdomsbrottsligheten har ökat i Sverige och brottsrelaterade skulder är också den vanligaste skuldtypen som Sveriges unga har hos Kronofogden.

Nästan 8 000 unga som dömts för brott har hamnat hos Kronofogden för att de inte betalat sina skadestånd.

Men obetalda skadestånd är ofta en inkörsport till fortsatt skuldsättning som kan vara svår att ta sig ur. Skuldsättning med efterföljande betalningsanmärkning hindrar ofta en ungdom från att hyra lägenhet, skaffa telefonabonnemang och få arbete.

-Vi vill förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet. Föräldrar har ofta möjlighet att förhindra att deras barn och ungdomar begår brott genom att hålla reda på var de befinner sig. Jag hoppas att vi får en diskussion om föräldrarnas ansvar, säger Beatrice Ask.

En tydlig majoritet av de myndigheter och organisationer som fått ha synpunkter på förslaget tycker inte att det är självklart att föräldrar ska bli skadeståndskyldiga när barnen begår brott.

Många menar tvärtom att ett skadeståndsansvar för föräldrar på maximalt 8500  kronor kommer att slå mot redan utsatta och svaga grupper. Ett skadeståndsansvar för föräldrar i redan konfliktfyllda familjer, med misshandel och missbruk, snarare gör det värre.

Vad tycker ni? Är det rätt att föräldrar ska bli betalningsskyldiga för sina ungdomar?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-04-30 19:54 #1 av: Maria

Jätte bra artikelGlad

Precis som med allt annat så kan man inte bara avsäga sig ansvar för sina barn men jag kan hålla med om att det kan ställa till det för redan utsatta grupper.

Det borde väl vara ganska enkelt att basera detta, som så många andra bidrag på inkomst?

Sedan ska alla ungdomar givetvis arbeta av sina skulder det vore det allra bästa tycker jag. Har man inga pengar så får man jobba av skulden till kommunen exempelvis som kan ligga ute med pengarna så länge. Det borde gå att lösa.

/Maria

 

Anmäl
2010-04-30 22:29 #2 av: Alexej

Jag tycker också att de ungdomar som har gjort skit får jobba av sina skulder. Samhällstjänst är bara nyttig och ungdomar mognar kanske under tiden. Det är inte kul för de att börja vuxenlivet sedan med en massa skulder hos kronofodgen.

Jag är så glad att mina barn är vuxna nu.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-05-01 15:28 #3 av: elyse

Jag tycker som #2 att det bästa vore att arbeta av skulden. Visar man sig dock inte på den valda arbetsplatsen tycker jag att man gott man få betala av skulden i kontanter istället. Då har man visat vad man går för.

Anmäl
2010-05-01 16:03 #4 av: MichaelE

Problemet som jag ser det är att föräldrar om har gott med pengar betalar, ger sitt barn en utckällning och sen är det över. De som har det dåligt ställt riskerar familjen hamna hos kronofogden på grund av att alla kan inte betala 8500 kr och därmed blir hela familjen lidande. Det enda bra i det syftet är att ungdomen i det här fallet inser (förhoppningsvis) att han/hon gjorde något osm inte alls är bra medan de rika säger bara: "äh, vad f*n min farsa är vd och han betalar det åt mig, ska gå och sno nå't?"

Att ungdomar hamnar i kronofogden är aldrig bra, men däremot så tycker jag att samhällstjänst är rätt och borde ersätta kronofogden.

Inte för att det ska bli för politiskt laddat men jag ser bara att detta enbart gynnar de rika i samhället. Regeringen borde tänka om.

Anmäl
2010-08-18 19:30 #5 av: quinn

det står fr.o.m 1 sept... varför har jag då redan fått brev att jag ska betala för vad min son gjorde för 2 år sen.. I mitt namn?? han blir 18 i år...fick brevet för 1.5 månad sen...

Varför skickades det inte till honom`?

Jag har inte de pengarna.. mer än han.. men tycker som sagt att han ska betala sin skuld.. jag har inget gjort...

nu hamnar det på mig. .   han bor inte ens hos mig han bor hos sin far,,

Anmäl
2010-08-18 19:41 #6 av: elyse

#5 Då tycker jag att du ska ifrågasätta varför du fått detta brev.

Anmäl
2010-08-26 00:12 #7 av: martdat

är lagen i kraft från 1 sep? står i artkilen att det är ett förslag?

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2011-06-09 12:19 #8 av: MichaelE

Från aftonbladet om föräldrar får betala skadestånd pga stöld i guldsmedsaffär.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13145346.ab

Anmäl
2011-06-09 12:35 #9 av: [sakring]

Personligen så anser jag att man som förälder är ansvarig för sina barn upp tll 18 års ålder. Någon måste betala vad det nu är. Eller ska den som äger det som blir förstört betala?

Anmäl
2011-06-09 14:55 #10 av: Alexej

Vem har koll 24 timmar på sina barn? Ingen.

Har du ett problembarn, tex med ADHD borde kanske en försäkring gå  in?

Har du ett problembarn-som många av olika anledningar ha-ska ungdomen jobbar av sina skulder. Enda sättet att fatta.

Hur ska en ensamstående mamma tex med socbidrag kunna betala höga skadestånd? Omöjligt. Då hamnar man hos kronofogden och får ännu mer problem:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-09 15:41 #11 av: MichaelE

#10 jag skulle inte benämna ordet problembarn när det kommer till ADHD eller andra neurologiska funktionshinder.

Sedan går maxgränsen vid skadestånd på 8500 kr för föräldrarna och om den drabbade vill ha ut mer så måste personen i sig som har utfört skadan betala resten på ett eller annat sätt.

En sak som ungdomar inte verkar tänka på är att deras framtid är raserat pga att dem har utfört brott då de kan få problem längre fram i livet vad det gäller studier, jobb, körkort m.m.

Anmäl
2011-06-09 16:52 #12 av: Alexej

Min son har ADHD och han är definitiv ett problembarn. Och jag fick betala 12 000  för ett skyltfönster som han hade sparkad in när han blev sur.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2011-06-09 20:41 #13 av: [sakring]

# Och vad fick han göra?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.