Ekonomiplanering

10 tips till bättre ekonomi

2010-05-10 14:58 #0 av: MichaelE

Här kommer tio enkla tips som kan leda till en bättre ekonomi för dig.

Följande tio tips är vägledningar till hur man kan få en bättre ekonomi. Alla tio punkterna måste dock inte följas.

 1. Betala alltid räkningarna i tid. Ifall du har förhinder i form av att du inte har den summan just nu så bör du höra av dig till fordringsägaren och berätta din situation och fråga ifall du kan skjuta upp sista betaldagen tills du har pengarna. Ett annat alternativ kan vara att du betalar av en del av summan och resten senare när du får pengar. I båda fall måste du ta kontakt med fordringsägaren och de kan ta ut en extra avgift för besväret.
 2. Ha ett sparkapital. Även om man inte sparar till en semester utomlands kan det vara klokt att ändå ha flera tusen på ett sparkonto utifall att någon oväntad utgift uppkommer (t.ex. kylskåpet går sönder, måste köpa ett nytt).
 3. Ha inte fler utgifter än vad ekonomin klarar av. Prenumerationer och beställningar (CDON, Ginza, Haléns etc.) är utgifter man kan skippa.
 4. Snusar eller röker du? Då är det klokt att av hälsoskäl samt ekonomiska skäl att sluta med det. Ett paket cigarretter om dagen kostar 18000 om året eller 1500kr/månaden. Är ni två som röker inom samma hushåll så har ni möjlighet att resa utomlands ifall ni använder de pengar som ni annars fimpar. Detta gäller även vid stora intag av alkohol - ni sparar en hel del pengar genom att sänka konsumtionen.
 5. Minska sötsaksintaget. Medelsvensken äter i snitt 17 kg godis om året och dricker 90 liter läsk. Om vi tar ett genomsnittligt pris på 80kr/kg för godis samt 6,50 kr/litern för läsk får vi följande summor för ett år och en person: Godis - 1360 kr/året, Läsk - 585 kr/året. 
  Detta blir totalt 1945 kr/året. För en familj med två barn (barnens intag är 75% utav föräldrarnas intag) blir summan 6808 om året eller 567 kr/månaden.
 6. Ta cykeln eller bussen till arbetet istället för bilen. det är både billigare och bättre för miljön. Är ni flera som bor längs samma sträcka till arbetet kan det vara klokt att komma överens om samåkning till och från arbetet. DEn som bor längst ifrån arbetet skjutsar medan de andra kan betala en lämplig summa pengar i månaden för bränsleförbrukningen. 100 kr är lagom.
 7. Planera din ekonomi med hjälp utav en Budget eller ett ekonomiprogram. Följ även upp din budget för bättre översikt.
 8. Laga all mat själv. Utebesök (ifall det är för ofta) och helfabrikat är onödigt stora utgifter. Hemlagat mat blir i många fall nyttigare (beroende på rätt).
 9. Lär dig ecoDriving. Är du osäker kan du kolla upp med körskolor ifall de kan ta emot dig för en intensivkurs i ecoDriving. Lektionen kommer kosta men det är en lektion för livet - du kommer tjäna igen lektionskostnaden ganska fort ifall du tillämpar dig det du har lärt dig.
 10. Undvik i största mån krediter. Krediter är mest syftats till att köpa hemelektronik och är ibland en bra lösning på att köpa hem nytt. Men i övriga fall är de bara en skuldsumma som kan växa sig ohumant stort. Se till att du har en gräns på din kredit så du inte går över den summan samt att handla inte mat på kredit - det blir onödigt dyr mat.

Författare: MichaelE

Anmäl
2010-05-12 17:48 #1 av: AnneN

Mycket bra lista, man kan behöva denna påminnelse ibland

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2017-07-17 05:04 #2 av: smartatjejenmaria1980

Tack för tipsen! Mycket bra lista. Jag skulle också vilja tipsa om att jämföra kostnader, man kan ju tjäna massor på att jämföra priserna innan, oavsett om det gäller mat, el eller lån.

Mvh

Maria

Anmäl
2017-07-31 14:19 #3 av: Effie

Skulle lägga till: Inför varje inköp, fråga "behöver jag verkligen det här?"

Och: Kolla second hand.

Men har man tajt ekonomi följer man nog alla dessa råd redan, tror jag.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2017-08-04 22:49 #4 av: tlover

nummer 6 utgår ju från att man bor i en stad, eller tycker dom att man ska cykla 4½ mil enkel väg eller att folk ska betala 100:-/mån för något som kostar ca 30 gånger mer?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-06-18 10:47 #5 av: _Larsan

Ytterligare ett tips till alla egenföretagare är att ta hjälp med bokföring och redovisning. Har själv lärt mig den hårda vägen, försökte lösa bokföringen på egenhand det hela sluta med vite.

Anmäl
2018-07-27 23:31 #6 av: VeilofElysium

Krediter fastnade jag för som student. Var väldigt lockande att betala studielitteraturen senare och unna sig andra saker. Jag hade verkligen inte vuxet tänk då. Är glad som tagit mig ur det innan man drog på sig riktigt stora skulder.  Handlar aldrig via Klarna idag om jag kan undvika det.

Anmäl
2018-07-28 12:16 #7 av: eskils

#6 Varför är Klarna inte bra tycker du?


Anmäl
2018-07-28 19:16 #8 av: VeilofElysium

Har inte med Klarna i sig att göra. Har med att fastna i en kreditfälla. Klarna brukar vara alternativet på de flesta hemsidorna

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.