Annons:
Etiketterartiklarekonomiplanering
Läst 37289 ggr
MichaelE
5/10/10, 2:58 PM

10 tips till bättre ekonomi

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer tio enkla tips som kan leda till en bättre ekonomi för dig.

Följande tio tips är vägledningar till hur man kan få en bättre ekonomi. Alla tio punkterna måste dock inte följas.

  1. Betala alltid räkningarna i tid. Ifall du har förhinder i form av att du inte har den summan just nu så bör du höra av dig till fordringsägaren och berätta din situation och fråga ifall du kan skjuta upp sista betaldagen tills du har pengarna. Ett annat alternativ kan vara att du betalar av en del av summan och resten senare när du får pengar. I båda fall måste du ta kontakt med fordringsägaren och de kan ta ut en extra avgift för besväret.
  2. Ha ett sparkapital. Även om man inte sparar till en semester utomlands kan det vara klokt att ändå ha flera tusen på ett sparkonto utifall att någon oväntad utgift uppkommer (t.ex. kylskåpet går sönder, måste köpa ett nytt).
  3. Ha inte fler utgifter än vad ekonomin klarar av. Prenumerationer och beställningar (CDON, Ginza, Haléns etc.) är utgifter man kan skippa.
  4. Snusar eller röker du? Då är det klokt att av hälsoskäl samt ekonomiska skäl att sluta med det. Ett paket cigarretter om dagen kostar 18000 om året eller 1500kr/månaden. Är ni två som röker inom samma hushåll så har ni möjlighet att resa utomlands ifall ni använder de pengar som ni annars fimpar. Detta gäller även vid stora intag av alkohol - ni sparar en hel del pengar genom att sänka konsumtionen.
  5. Minska sötsaksintaget. Medelsvensken äter i snitt 17 kg godis om året och dricker 90 liter läsk. Om vi tar ett genomsnittligt pris på 80kr/kg för godis samt 6,50 kr/litern för läsk får vi följande summor för ett år och en person: Godis - 1360 kr/året, Läsk - 585 kr/året. 
    Detta blir totalt 1945 kr/året. För en familj med två barn (barnens intag är 75% utav föräldrarnas intag) blir summan 6808 om året eller 567 kr/månaden.
  6. Ta cykeln eller bussen till arbetet istället för bilen. det är både billigare och bättre för miljön. Är ni flera som bor längs samma sträcka till arbetet kan det vara klokt att komma överens om samåkning till och från arbetet. DEn som bor längst ifrån arbetet skjutsar medan de andra kan betala en lämplig summa pengar i månaden för bränsleförbrukningen. 100 kr är lagom.
  7. Planera din ekonomi med hjälp utav en Budget eller ett ekonomiprogram. Följ även upp din budget för bättre översikt.
  8. Laga all mat själv. Utebesök (ifall det är för ofta) och helfabrikat är onödigt stora utgifter. Hemlagat mat blir i många fall nyttigare (beroende på rätt).
  9. Lär dig ecoDriving. Är du osäker kan du kolla upp med körskolor ifall de kan ta emot dig för en intensivkurs i ecoDriving. Lektionen kommer kosta men det är en lektion för livet - du kommer tjäna igen lektionskostnaden ganska fort ifall du tillämpar dig det du har lärt dig.
  10. Undvik i största mån krediter. Krediter är mest syftats till att köpa hemelektronik och är ibland en bra lösning på att köpa hem nytt. Men i övriga fall är de bara en skuldsumma som kan växa sig ohumant stort. Se till att du har en gräns på din kredit så du inte går över den summan samt att handla inte mat på kredit - det blir onödigt dyr mat.

_Författare: MichaelE
_

  • Redigerat 8/28/22, 10:52 AM av Niklas
Annons:
AnneN
5/12/10, 5:48 PM
#1

Mycket bra lista, man kan behöva denna påminnelse ibland

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

smartatjejenmaria1980
7/17/17, 5:04 AM
#2

Tack för tipsen! Mycket bra lista. Jag skulle också vilja tipsa om att jämföra kostnader, man kan ju tjäna massor på att jämföra priserna innan, oavsett om det gäller mat, el eller lån.

Mvh

Maria

Effie
7/31/17, 2:19 PM
#3

Skulle lägga till: Inför varje inköp, fråga "behöver jag verkligen det här?"

Och: Kolla second hand.

Men har man tajt ekonomi följer man nog alla dessa råd redan, tror jag.


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

tlover
8/4/17, 10:49 PM
#4

nummer 6 utgår ju från att man bor i en stad, eller tycker dom att man ska cykla 4½ mil enkel väg eller att folk ska betala 100:-/mån för något som kostar ca 30 gånger mer?

l'm back

_Larsan
6/18/18, 10:47 AM
#5

Ytterligare ett tips till alla egenföretagare är att ta hjälp med bokföring och redovisning. Har själv lärt mig den hårda vägen, försökte lösa bokföringen på egenhand det hela sluta med vite.

VeilofElysium
7/27/18, 11:31 PM
#6

Krediter fastnade jag för som student. Var väldigt lockande att betala studielitteraturen senare och unna sig andra saker. Jag hade verkligen inte vuxet tänk då. Är glad som tagit mig ur det innan man drog på sig riktigt stora skulder.  Handlar aldrig via Klarna idag om jag kan undvika det.

Annons:
[[eskils_]]
7/28/18, 12:16 PM
#7

#6 Varför är Klarna inte bra tycker du?

VeilofElysium
7/28/18, 7:16 PM
#8

Har inte med Klarna i sig att göra. Har med att fastna i en kreditfälla. Klarna brukar vara alternativet på de flesta hemsidorna

JazzBass
8/3/18, 12:34 PM
#9

En sak jag tycker är utmärkt för att hålla sina budgetramar är att skapa många sparkonton för olika budgetposter, vilket åtminstone i min internetbank är enkelt att fixa. Varje gång man får lön eller andra pengar så flyttar man över bestämda summor enligt ens budget till de olika kontona, och lämnar på brukskontot endast så mycket som har budgeterat att kunna spendera på "övrigt". 

Har man stora räkningar som kommer bara någon enstaka gånger om året (eller inte ens varje år men man vet att de likväl kommer emellanåt, som köp av bildäck), så måste man ju vara förberedd på dem. Genom att lägga in de summor man vet att kommer behövas på ett skilt konto, gärna med lite råge, så är det lättare att se till att man faktiskt sedan har pengar till allt man budgeterat för.  Åtminstone ett hushållskonto (gärna gemensamt med ens partner om man har en stadigvarande sådan) ser jag som det allra mest nödvändiga. Ett mat- (och bränsle-) konto likaså, helst med skilt/skilda kort kopplat till det.

Själv har jag också ett stugkonto för utgifter relaterade till den, ett sparkonto, konton för utgifter relaterade till barnen (tänkta som sparkonton åt dem i långa loppet), och faktiskt också ett "mellansparkonto" tänkt för t.ex. köp av kläder, skor, klippning med mera som behövs emellanåt men kan kosta en lite större slant. Med bara en blygsam summa på brukskontot så gör åtminstone jag av med mindre pengar på onödigheter än annars, och tänker mig för om jag verkligen behöver saken eller inte. En summa på trettio euro känns mycket större om man bara har femtio euro på brukskontot istället för t.ex. trehundra. (Det är som med whiskyn i de mer exklusiva flaskorna i mitt barskåp - den första halvan går ofta ganska snabbt åt, men när det börjar sina i flaskan börjar man snåla på innehållet).

I anslutning till TS punkt 8 vill jag säga att det inte alls behöver bli speciellt billigt att laga allt själv, om man som jag har ett stort intresse för matlagning. En sak som däremot hjälper otroligt är att göra upp matlistor för varje vecka. Då kan man planera in tillräckligt med rätter som är billiga, goda, hälsosamma och miljövänliga. Man kanske inte behöver följa listan slaviskt men det finns massor att vinna på att göra listorna i alla fall. Hos oss har vi varit usla på att göra dessa listor men då vi tar oss i kragen märks det klart och tydligt på matkontot i slutet av månaden. Det är annars allt för ofta slut trots att vår matbudget är hyfsat hög. (Maten är nåt vi anser är väldigt viktig för välmåendet och hälsan, och därför vill vi ge den hög prioritet).

Har man svårt att komma på rätter till matlistan så kan man göra upp en lista i excel som man fyller på vartefter, kanske också med länkar till recept. När listan på olika rätter börjar vara lång borde det gå snabbt och lätt att skapa en ny matlista varje vecka. (Det här sista kom jag på nu, måste provas snarast! 🙂)

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Upp till toppen
Annons: