Ekonomiplanering

Del 1; Att göra en egen Budget

2010-03-12 00:56 #0 av: MichaelE

Vet du inte hur mycket du har kvar efter dina räkningar? Vi ger dig kunskapen om hur du enkelt kan planera din ekonomi så slipper du oroa dig för att pengarna inte ska räcka till.

Först och främst bör du göra en budget, det vill säga en månadsplanering över dina inkomster samt utgifter. Det du först gör är att beräkna dina inkomster minus dina räkningar. Den resterande summan är den summan du ska överleva på (se bild).

Genom att beräkna detta vet du hur mycket du har kvar att leva på men nu kommer vi till den svåra delen av budgeten - att beräkna dina resterande utgifter gällande mat, kläder, hygien, nöje etc.

Här får man göra en uppskattning över vad dina resterande utgifter blir och därefter ser man ifall man kommer ha en summa kvar eller ej, ifall en resterande summa existerar så är det en god idé att spara denna summa inför framtida ändamål.

När månaden har nått sitt slut och innan man går vidare för att göra en ny budget bör man följa upp ifall den planerade budgeten höll vad den lovade. Detta gör du genom att använda dig utav kontoutdrag och sparade kvitton och därmed kan du se ifall du lade ned den uppskattade mängden pengarna på mat, kläder, hygien, nöje etc. En sak som alltid är intressant att beräkna är hur mycket pengar du faktiskt lade på godis, dricka och eventuella utebesök.

Om din planerade budget stämde överrens med verkligheten har du lyckats bra, men om det inte stämmer så använder du det du nyss kom fram till att beräkna din nya budget. Det är inget nederlag att man har beräknat fel utan detta kan ändra din verklighetsuppfattning om hur du spenderar pengar.

***

Genom att göra en budget för varje månad och sedan följa upp budgeten efter varje månad lär man sig med tiden att få både en snabb överblick hur ens ekonomiska situation ser ut samt att man lär sig att hantera sina utgifter ifall man har budgeten i bakhuvudet.

Känns detta krångligt, prova då konsumentverkets egen budgetkalkyl för att göra en mer automatisk beräkning utav din månadsbudget.

 

Källa: Cege Ekström, Pejl; Privatekonomi & Vardagsjuridik

Författare: MichaelE

Anmäl
2010-05-02 00:54 #1 av: Ann1

Tack för bra länk!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.