2010-02-23 12:48 #0 av: MichaelE

Har du fått Inkomstdeklarationen? Är det för första gången eller har du fått den i många år nu? Vet du inte hur man ska fylla i den eller behöver du bara lite tips? Läs vidare...

Anledningen till att man deklarerar är på grund utav att man vill fastställa ifall man har betalt rätt skatt då man enbart får preliminärt skatteavdrag på lönen under föregående kalenderår. Man får enbart deklarationen ifall man har tjänat mer än 18104 under året.

Det är mycket viktigt att deklarera sin inkomstdeklaration innan den 3 maj annars får man påminnelser samt förseningsavgift och om den inte betalas in innan 12 november får man förutom förseningsavgifter på några tusen så hamnar man också hos kronofogden.

När det gäller inkomst ska man kontrollera det med årsbeskedet som man fick från sin arbetsgivare för att se att skatteverkets siffror stämmer, om inte bör man ändra detta och gärna bifoga en kopia på årsbeskedet.

Om man får kvarskatt på en större summa kan man betala av den genom att betala in en summa varje månad så att den blir inbetalad innan den 12:e november. Om summan inte är inbetald den 12:e får man en påminnelse och ytterligare en månad innan man hamnar hos kronofogden ifall summan inte betalas in innan den sista december.

När det kommer till fastighetsavgiften på småhus och bostäder är de avgiftsfria de fem första åren, sedan de nästkommande betalar man halv avgift sedan efter tio år betalar man hela avgiften.

Vid Avdrag-Tjänst när det gäller Resor till och från jobbet får man dra av 9000 ifall man det har kostat mer än 9000 kr under föregående kalenderår. Om man en viss bit av pendligen kräver att man cyklar och självaste pendligen överstiger 9000 så har man rätt till att dra av 250 kr utöver de 9000. Detta måste dock framgå under Övriga upplysningar.

Angående räntorna så får man igen 30 % utav de ränteskulder man betalat av på sitt lån hos banken. Men om man istället har en stor summa pengar på sparkontot så blir man tvungen att betala in 30% utav räntevinsten som genereras på kontot.

Man kan deklarera genom SMS, telefon samt Internet. På Internet finns det två sätt, det ena är genom att skriva in sina koder som finns på deklarationsblanketten eller så använder man sig utav e-legitimation och kan därmed ändra alla fält precis som på deklarationsblanketten samt att man får ett flertal tjänster hos skatteverket tack vare e-legitimation. Bland annat möjlighet att skriva ut personbevis eller slutskattesedel för 6 år tillbaka.

Skatteverkets vision är att alla ska deklarera via Internet i framtiden och att nästan alla tjänster ska utföras med hjälpa utav e-legitimation. Därav stänger Skatteverket alla sina huvudkontor runtom i landet och öppnar upp service kontor i samma lokaler som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

 

Alla siffror gäller inkomståret 2009.

 

Författare: MichaelE
Källa:
Intervju med Lennart Jonsson på Skatteverket
Dags att deklarera broschyren