Psykologi

Spara eller Slösa

2010-02-23 12:48 #0 av: MichaelE

Alla hanterar vi ekonomin annorlunda. Vilken ekonomisk personlighet har du?

För de flesta kommer man ihåg som barn att slösa är dåligt och spara är bra och mycket utav denna moral lever kvar idag det vill säga att det är något man gör. Men i vuxen ålder så blir detta görande till något som man är istället och då hamnar under endera Spara kategorin eller Slösa kategorin.

Båda kategorierna kan delas upp i tre mindre kategorier där Spara inehåller följande personligheter:

  • Spara
  • Investera
  • Ta för sig

Slösa har då följande personligheter:

  • Slösa
  • Gambler
  • Generös

***

Spara är en personlighet som  sparar alla tänkbara pengar som inte används i månaden. En Spara är ofta en snål person som enbart tänker på att spara ihop pengar till något som den sedan kan använda pengarna till. Snålheten leder ofta till att man aldrig bjuder någon på fika eller köper sig aldrig nya kläder, om ifall så är det oftast second hand.

Investera påminner sig om Spara på alla fronter förutom att den försöker investera pengar istället för att spara. En Investera ser till att få bästa avkastning av allt och är inte en riskkapitalist - utan det ska vara  säkra pengar direkt i handen som ska vara långt över det man själv satsade. Investera som affärsman är mycket smart person när det gäller affärer där man vill tjäna pengar på, men i och med den extrema synen på vinsten så kan detta skapa ett monotomt sätt i affärer att vissa affärer förlorar man på på grund av denna vinstberoende personligheten.

Ta För Sig är precis som personligheten säger. En TaFörSig ser till att alltid få allt på silverfat, ifall det är någon som vill bjuda på fika så ställer den gärna upp och blir bjuden - men bjuder aldrig tillbaka. Ett fult knep som TaFörSig använder sig av är att dem bjuder men i slutändan när notan ska betalas upptäcker personen att plånboken är hemma och någon annan får betala surt för det hela. Plånboken i det här fallet inte hemma på grund av glömska utan den ligger där med flit för att slippa betala. Denna personlighet är mycket för att utnyttja människor och situationer och själv tjäna på det, vilket många gånger leder till att personen förlorar vänner i sin umgängeskrets.


***

Slösa är en person som gör sig av med pengar för att leva ett fullt liv med lyx och glamour. Prylberoendet och det senaste modet samt resor är något som står högt på agendan. Man måste leva livet fullt ut med upplevelser från hela världen - man lever trots allt en gång i livet. Detta kan låta som ett underbart liv men många går för långt med sitt slösande att de hamnar i knipa med krediter, avbetalningar, räkningar och så vidare att de slutligen i några fall hamnar hos kronofogden.

Gambler gillar att statsa och speciellt att vinna. Gambler är lite utav en dålig förlorare men är otrolig på att skapa nya kontrakt till företget som kan ge bra avkastning fast att det fanns en risk med affären från början. Många gånger kan det gå bra, men det kan komma gånger där det går sämre och då förlorar Gambler oftast stort på det. Att spela är är en drog som driver Gambler till sina satsningar på aktier och binda nya affärer till sitt företag. Men denna drog är beroendeframkallande och ibland kan detta leda till stora skulder till dem som Gambler har lånat pengar utav eller blir skyldig pengar till personer i pokerturnering som den förlorade mot. Pokersajter är Gamblerns våta dröm men också en skuldfälla som skapar stora ekonomiska problem när drömmen tar slut.

Generös gör inget annat än ger och ger till folk i nöd och pengarna går inte bara till dem utan även till dem som man bjuder på. Stora middagar, fika på stan och mycket annat. Även om de är flera som åker taxi tillsammans så insisterar oftast Generös att det är hon som ska betala även om de andra säger att det är deras tur för hon betalade sist. Att inte få betala för resan, notan eller att skänka pengar till olika fonder får Generös att må dåligt och denna genorisitet leder många gånger till att personen har det ekonomiskt illa ställt då inga pengar går till en själv.

***

Känner du igen dig? Alla personer känner igen sig i någon av de sex personlgheterna men vilken av dem är bäst? Ingen faktiskt, alla har sina brister och är man en definitiv Spara så bör man ta till sig en del Slösa och vice versa. Detta gäller även Gambler som borde ta åt sig lite av Investera samt TaFörSig borde bli mer Generös. Om man blandar sin personlighet men det motstående personlighet så får man mer bukt på ekonomin och sin egen personlighet som kan ställa till det för inte bara sig själv utan även för andra runtikring en.

Författare: MichaelE
Källa: Nina Jansdotter, Ta makten över dina pengar

Anmäl
2010-04-22 22:23 #1 av: Fagerljung

Jag är en kombination av flera stycken tror jag :)

Anmäl
2010-04-22 23:13 #2 av: Bergspuman

Misstänker att jag är en blandning av Investera och Generös.

Ett typiskt beteende för mig är att säkra vissa investeringar, t ex min bostadsrätt, konst, fondsparande, pensionssparande, vanligt kontosparande.

Ett annat urtypiskt beteende för mig är att rätt som det är, öppna plånboken och boka ett lyxigt hotell, köpa någon svindyr mat, bjuda någon på spa eller resa, eller bara shoppa loss några tusenlappar.

Obs att Generös inte systematiseras, utan tillåts poppa upp när Investera bedömt det lämpligt Flört.

Gambler och Ta för sig är det absolut minsta jag är.

Anmäl
2010-04-23 21:31 #3 av: Maria

Jag kan vara oerhört sparsam när det gäller mig själv. Kläder t.ex är jag totalt ointresserad av och använder de jag har tills de går sönder oftast.

Däremot kan jag lägga hur mycket pengar som helst på plantor och träd. Mina katter är också ganska bortskämda.

Jag älskar att köpa presenter till andra.

Jag är heller ingen gambler och  att ta för mig på andras bekostnad har jag väldigt svårt för.

Jag sparar inte i den bemärkelsen men vill ändå ha ett litet kapital för eventuella oförutsedda händelser.

/Maria

 

Anmäl
2010-04-23 21:32 #4 av: Khiraz

ja du TS vad jag vet har du väl inte fått Ninas tillåtelse att skiva av hennes bok?

Anmäl
2010-04-23 21:40 #5 av: Maria

#4 Vad jag ser så är det ingen avskrift utan en egen tolkning.

Antar att du menar Nina Jansdotter.

Det står dessutom i artikeln att "Källa kommer"

/Maria

 

Anmäl
2010-04-23 21:46 #6 av: Khiraz

#5 tycker det syns MYCKET tydligt att det är avplankat,men men...

Anmäl
2010-04-23 22:54 #7 av: MichaelE

#5 tack för att du nämnde författaren, kunde inte hitta igen boken på biblioteket förrän nu.

Boken behandlar bara det jag skriver, så jag kortade ner det en hel del - förutom att jag döpte om spelare till gambler.

Så jag anser själv att det inte är avplankat utan bara skrivit information utifrån boken med egna ord.

Anmäl
2010-04-23 22:58 #8 av: Maria

#7 Jag tycker heller inte det är ett plagiat utan bara en text med boken som källaFlört

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.