2010-02-23 12:48 #0 av: MichaelE

Under år 2009 fick kronofogden in 1,2 miljoner betalningsförelägganden vilket är en ökning med 30 000. De vanligaste föreläggandena är elräkningar, trafikrörsäkringar, telefon- och bredbandsräkningar. Läs mer om hur deras arbete går till.

Kronofogden är en statlig myndighet som driver in skulder till fordringsägare, det vill säga indrivning av obetalda skulder från företag och privatpersoner. Kronofogden arbetar även med skuldsanering och ekonomisk rådgivning vid obetalda skulder.


Man hamnar hos kronofogden först när man har missat eller undvikit att betala en räkning och får då ett brev från Kronofogden, vilket är en faktura som ska vara betald inom vanligast två veckor. Ifall denna inte betalas får man en betalningsanmärkning som kommer finnas till skulden är betald samt att den finns i kreditupplysningens register i ytterligare tre år. Detta gör att du inte kan teckna abonnemang av olika slag (mobil, bredband, fast telefoni etc.), hyra lägenhet i första hand, ta en avbetalning samt oförmåga att kunna teckna lån.


Ifall det går tillräckligt långt gör kronofogden en utmätning av ens tillgångar och tar utifrån det sparade pengar, aktier, obligationer för att betala tillbaka skulden. De kan även ta saker som innehåller värde (platt-TV, dator, mobil, smycken etc.) för att driva in skulden. Ifall man äger sitt boende så har kronofogden rätt att sälja boendet för att få in skulden.
Man blir även av med sin skatteåterbäring då kronofogden tar dem pengarna för betalning av den skuld som finns.


Bland de värsta scenariorna förutom att bli tvungen att sälja bostaden är att dem gör en så kallad löneutmätning där de tvingar en att leva på existensminimun för att alla de övriga pengarna måste gå till kronofogdens indrivande av skulden.


Att hamna hos kronofogden är både kostsamt och ifall det går för långt kan det vara mentalt påfrestande.


Det klokaste man kan göra är att betala sina räkningar i tid och ifall man får ekonomiska problem med en räkning så kontakta fordringsägaren och berätta om situationen för att lösa problemet istället för att efter två påminnelser med avgifter och inkassokrav hamnar hos kronofogden med en skuld som redan höjts med ca 2000 kr (ung.) och sitta fast på kronofogdens och kreditupplysningens register i tre år efter skulden är betald.

 

 

Författare: MichaelE
Källa:
Kronofogden.se
Anmärkningar.se
SvD 2010-04-08