Privatekonomi

Ditt betalkort i molnet

2011-08-22 19:23 #0 av: MichaelE

Swedbank erbjuder sina kunder ett e-kort som ger möjligheten att betala direkt till webbutiker med större säkerhet. I denna artikel kommer jag redogöra hur det fungerar och hur man införskaffar sig ett e-kort.

I en tidigare artikel berättade jag fördelen med PayPal och hur säkert det är.

Nackdelen med PayPal är att alla webbutiker inte stödjer PayPal och om man inte har ett kreditkort direktanslutet till sitt PayPal konto så tar det ca 3-5 dagar innan transaktionen är klar.

Om man nu är en Swedbank kund så löser sig detta på ett helt annat sätt - nämligen e-kort!

Swedbank och Nordea ensamma* i Sverige om att ge en sådan lösning där du kopplar ett e-kort till ditt vanliga bankkort och med hjälp av det kortet kan du handla på nätet till större säkerhet.

Dock när det kommer till Nordea så gäller säkerheten enbart att ingen phishing** kan utföras, i alla andra fall är det säkrare att uppge sitt VISA-kortsnummer då alla försäkringar och gaantier ingår då. Läs noga avtalen innan du köper och så du inte blir blåst på både vara och pengar! Källa om Nordea.

När det kommer till Swedbanks kort så gäller samma sak som vid köp med ordinarie kort som med e-kort. Tolkats från följande källa Swedbank.

Nu till guiden:

översikt

Först loggar du in i Swedbanks Internetbank och går in under Ekonomisk översikt och klicka på Kort Översikt (1) enligt bilden ovan och sedan Anslut bankkort till e-kort (2).

Du kommer till en procedur där du godkänner e-kort och sedan kommer du se titeln e-kort under Typ av kort på samma sida som ovan.

Klicka på e-kort och nya fönster kommer att öppnas i webbläsaren. Du har nu kommit till en sida med tre val och du klickar Skapa ett e-nummer. Nu behöver du bara fylla i köpgränsen samt hur många månader kortet får vara giltig.

Klicka sedan Skapa e-nummer och du kommer få upp en bild liknande denna:

Varför är detta säkrare än att uppge sitt vanliga kreditkortuppgifter?

  • Kortet har en köpgräns och därmed kan inte phishing** attacker komma över alla dina pengar.
  • Kortet är enbart giltig under den tiden du har valt.
  • Kortet är också enbart giltigt under ett köp, vilket gör phishing attacker verkningslösa ifall den sker efter att du har betalt med kortet.

Dessutom:

  • Du slipper knappa in de 16 siffrorna utan behöver bara kopiera och klistra in.

* Kontrollerat 2011-11, men hör av er ifall er bank har det.

**Phishing, även kallat nätfiske, information

Författare: MichaelE
Källa: Swedbanks hemsida

Anmäl
2011-08-22 19:26 #1 av: MichaelE

Kan tillägga att detta fungerar riktigt bra, har använt det bland annat till att köpa biljetter till Kolmården samt mycket annat.

Detta var anledningen till den tidigare undersökningen.

Anmäl
2011-08-22 20:36 #2 av: [sakring]

Med anledning av Swedbanks beteende gentemot de som köpt lägenheter i Saltöhhems bostadsättsförening så vill ja inte ha något med Swedbank att göra även om de har ett bra kort.

Lämnade dåvarande Sparbanken 1988 då de höjde räntan på vårt taklån men lät nya kunder få den lägre räntan. Både min man och jag har haft Sparbanken sedan vi föddes och har inte tillstymmelsen till en betalningsanmärkning så att löna gamla kunder på det sättet tycker jag inte om.

Anmäl
2011-08-22 20:42 #3 av: MichaelE

#2 Det kan jag nog hålla med dig. Men hittills har jag varit nöjd med Swedbank och jag har Föreningsbanken sedan jag föddes.

Anmäl
2011-08-23 15:14 #4 av: Bluecloud

Något man bör tänka på är att inte använda e-kort för bokningar av tex biobiljetter, som sedan ska hämtas ut i en terminal genom att dra kortet, det blir ju lite svårt Förvånad

Anmäl
2011-08-23 19:53 #5 av: MichaelE

#4 går det inte att hämta ut dem i kassan?

Anmäl
2011-08-25 14:57 #6 av: Bluecloud

Naturligtvis bör det gå att hämta dem i kassan - men om du tror att du kan slinka in 5 minuter innan föreställningens början och hämta biljetterna i en automat kan det bli lite snopet om man måste ställa sig i en 20-minuters kö till kassan...

 

 

Anmäl
2011-08-26 09:53 #7 av: MichaelE

#6 Sant.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.