Ekonomiplanering

Undvika kvarskatt

2012-04-16 22:18 #0 av: MichaelE

För många är återbäringen ett positivt besked som kommer varje vår, men för vissa är det ett besked med obehag då man måste betala en summa, för vissa kan det bli flera tusen, tillbaka till staten. Läs vidare för hur man undviker kvarskatt.

När man får skattedeklarationen bör man se genom ifall alla räntor står med (studielån räknas inte då det är statligt lån), att ens inkomster stämmer samt att man fyller i försäljning av hus eller inkomst av hobbyverksamhet och kapital.

Men detta gör inte att man blir av med kvarskatten, även om någon uppgift inte stämmer så är det inte säkert att den skuld man har får kommer försvinna.

Så hur gör man för att inte få kvarskatt? Enkelt, du ber din platschef eller ekonomiansvarige (beroende på vem som har hand om lönerna) att öka skattesumman för dig så att du betalar mer i skatt än vad du egentligen ska göra. Att öka summan med 50 kr eller 100 gör att man betalar in mellan 600-1200 kr mer i skatt varje år och detta kan räcka för att få kvarskatten att bli en återbäring istället.

Denna summa kan de flesta avvara varje månad genom att dra ned på godis eller något annat som man inte behöver köpa varje månad. Om man har en större kvarskatt än 1000 kr kan man ta kontakt med skatteverket och kontrollera med dem vilken skattetabell eller procentsats som ska användas istället så att du inte behöver få kvarskatt.

Kvarskatt innebär ju att du betalar in för lite pengar och detta går som sagt att ändra på.

Däremot om man får ut stora summor i återbäring kan man även göra skattejämkning och på så sätt få ut mer i månaden men mindre i återbäring (ingen bra idé ifall man blir sjukskriven en längre tid eller föräldraledig).

Anmäl
2012-04-16 22:50 #1 av: [Moa-]

Bra inlägg!

Dock skall hänsyn även tas till kapitalinkomster när uträkningen av skatten görs, vilket ibland kan vara svårt att beräkna på förhand. (Beroende på hur insatt du är i dina placeringar.) Det är oväntade kapitalinkomster som kan resultera i att du får betala in mer skatt i efterhand trots att din arbetsgivare använder sig av rätt skattesats.

Anmäl
2012-04-16 22:56 #2 av: MichaelE

Sant, missade det. Men det kan vara positivt att ända betala in lite mer så man har en liten större buffert. Jag gör så och det fungerar galant.

Anmäl
2012-04-16 23:02 #3 av: [Moa-]

Ja, absolut.

Jag får dock tillbaka väldigt mycket nu (baserat på summan som dragits under året), jag har endast arbetat extra då jag studerar men hela tiden har det dragits full skatt. Jag har inte haft något direkt behov av pengarna under året och tyckte att det kändes skönt att slippa tänka på eventuell "restskatt", det går ju även att se det som ett sparande med urkass ränta... =P

Anmäl
2012-04-16 23:10 #4 av: MichaelE

#3 Pga dina studier så jobbar du inte heltid och därmed behöver du inte betala så mycket i skatt, troligen har du inte gjort någon skattejämkning vilket gör att du får tillbaka alla de pengar du inte borde ha betalat i skatt.

Så grattis.

Anmäl
2012-04-16 23:17 #5 av: [Moa-]

Nej, jag gjorde det som ett medvetet val att inte jämka eller begära en lägre skattesats, alltid bra att få en säkerhetsbuffert under sommaren om jag skulle vilja hitta på något eller det skulle krångla med arbete, det är ju pengar som jag aldrig ser försvinna under året utan kommer som en bonus... =) (Även om det inte är så, utan det är mina egna pengar som jag har rätt till som jag får tillbaka, men det känns ändå roligare att få dem i en klumpsumma än utspritt över året.)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.