Psykologi

Känner ni till det okända folket?

2012-06-25 21:08 #0 av: [Moa-]

Containerfolket kallas de. Var finns de? Kanske du rentav tillhör dem?

När parkeringarna till stormarknaderna töms, så dyker de upp. De nya storhandlarna. Men de ställer sig aldrig på framsidan, utan smyger fram på baksidan av butikerna, där sopcontainrarna står... Annars, så verkar de helt normala, de tar sina vagnar, lägger på sin pollett, men de går inte in i butiken. För den är stängd.

Nej, de går med sina vagnar och storhandlar bland de varor, som kastas i detta överflödssamhälle. De är tysta, pratar inte med varandra och när de har fyllt sina vagnar, så åker de lugnt och sansat därifrån. De ser ut som vilka andra som helst, deras bilar är varken bättre eller sämre och du skulle aldrig någonsin tro att just den människan är en containerråtta.

De har bara kommit på ett sätt att dryga ut matkassan...

Indirekt så tillhör jag dem. Fast jag har det ännu bättre. Jag får till och med mina grejer hemkörda.

Vad anser ni om oss? Min åsikt är, att det drabbar ju ingen, det är bara saker, som annars skulle eldas upp.

Författare: Hawknestgrove
Artikeln lånad från: Miljonär i Fokus

Människorna på bilden har inget med artikeln att göra.

Anmäl
2012-06-30 08:49 #1 av: [Fröken P]

min åsikt om det jag har slängt, är att det ska slängas, det är inte meningen att andra ska ta hem det, köp eget! fast nu tänker jag ju på större sopor.. det som jag tycker att andra kan använda skänker jag bort eller säljer billigt på annons.

vad gäller matvaror som datumet gått ut på, så kan väl butikerna inte sälja det, blir någon dålig så får väl de skulden för det? visst, en del kan ätas, men risken finns där ändå.

men nej, jag tycker inte att folk ska rota i containrar, det som är slängt, är slängt, har man inte pengar till mat, då får man gå till soc, jag personligen tycker att det är snålt att ta reda på andras sopor, att leva på andra, man får rätta sin matsäck efter lön.

 

Anmäl
2012-06-30 11:26 #2 av: [Moa-]

Fröken P; ja, men om någon på eget bevåg frivilligt tar det väl medveten om att datumet har gått ut, är detta inte ett bra sätt då att minska slöseriet i vårt samhälle? Minns jag rätt så slänger vi i Sverige 30 % av våra matvaror, det känns enligt mig läskigt! (Enligt Wikipedia är 27 % av det vi köper slängs, och 18 % är fortfarande ätbart när det slängs.)

Däremot vill jag tillägga att jag inte försvarar rotande i "välgörenhets containrar" då det som slängts i dessa är överlåtna till en utvald organisation som givaren i många fall valt med omsorg för att stödja den aktuella föreningens verksamhet.

Jag anser dock att detta är en extremt intressant fråga och hoppas på att få höra vad andra anser om detta!

Anmäl
2012-06-30 12:15 #3 av: [Fröken P]

#2  jo, det är bra om man kan ta tillvara på utgånget livsmedel, men butikerna har ju ändå (tror jag iaf) ansvaret för om någon skulle bli allvarligt sjuk. det vore bättre om det kunde hanteras på annat sätt, hur vet jag inte Flört

jag hoppas också att fler kommer med åsikter, då det är som du säger, en intressant fråga.

Anmäl
2012-06-30 12:34 #4 av: [Moa-]

Juridiskt sett så går det idag under stöld, därmed tror jag det inte föreligger någon risk butiken i dagsläget skulle bära det juridiska ansvaret vid sjukdom/matförgiftning...

Ett annat gångbart alternativ vore kanske att butiker skänker utgånget bröd till djuruppfödare eller liknande? (Att personalen får ta hem det som blivit kvar har jag kommit fram till ej är ett gångbart alternativ då det finns risk att det konstant kommer att bli mer kvar varje gång, vilket skulle minska butikernas lönsamhet...)

Anmäl
2012-06-30 12:36 #5 av: [Fröken P]

#4  ja, det vore ju en bra ide, att uppfödare/bönder kunde ta hand om det överblivna. kommer fortfarande ihåg "grishinkarna" från skolan, då man skrapade av rester från tallrikarna Flört

Anmäl
2012-06-30 13:19 #6 av: Maria

Jag personligen beundrar dessa (ofta ungdomar vad jag förstått).

Dessutom ger det en liten tankeställare till hur vi lever i detta "köp och slängsamhälle" Jag tycker inte alls att det handlar om snålhet utan snarare eftertänksamhet.

Nu rotar jag inte själv i containrar men hade jag varit ung så hade jag förmodligen tillhört denna grupp.

Jag brukar mata ankorna i en närliggande liten sjö och var på ICA och frågade om de hade något överblivet bröd. Jag fick en hel säckFörvånad av gårdagen nybakta. Detta hade slängts annars sa de.

/Maria

 

Anmäl
2012-06-30 13:26 #7 av: [Moa-]

Fröken P; Ha ha, ja, minnen från skoltiden är spännande! Om jag minns rätt har de dock förbjudit det nu, kanske inte så konstigt med tanke på att det är svårt att lita på skolbarnens "sorteringsvälvilja"...

Anmäl
2012-06-30 13:30 #8 av: [Fröken P]

#7  det här var väl en hundra år sen, men jag kommer ihåg de äckliga hinkarna Obestämd jag visste inte att de förbjudit det, jag tror att grisarna skulle må bra av lite god mat, även om det inte ser så värst aptitligt ut för en annan Flört

Anmäl
2012-06-30 13:34 #9 av: [Moa-]

bumbleboo; ja, jag vet att farfar blev lite upprörd när han i vintras försökte sig på samma sak, ville ha bröd till änderna som var på svältgränsen, då skulle den ena butiken ha 75 % av nypriset för bröd som annars hade slängts direkt och hade passerat sista förbrukningsdag. Ganska skrämmande med tanke på att ingen skulle köpa dagsfärskt nytt bröd till änder, skillnad om han hade bett om det för sin egen räkning...

Vart drar du gränsen för vad du anser är okej att ta utom tillstånd genom "containerdykning"?

Anmäl
2012-06-30 14:05 #10 av: Maria

Slängt är slängt tycker jag.

Ligger "varorna" i en behållare/container avsedd för att slängas så hade jag aldrig funderat på att det är stöld.

/Maria

 

Anmäl
2012-06-30 14:10 #11 av: [Moa-]

bumbleboo; juridiskt sett är det ju stöld utan tvekan idag... =P

Om det däremot är "slängt"/skänkt till Myrorna/Uff/Röda Korset, hur ställer du dig till att människor tar saker ur deras containrar?

Anmäl
2012-06-30 14:23 #12 av: Maria

Jag ser en viss skillnad ändå. Moralisk kanske?

Har man slängt/skänkt till ett syfte som Myrorna, Röda Korset eller vad det nu kan vara så är ju dessa innehavare av "grejorna"

Men har man slängt i en container som ska gå till bränning eller kommunens sophantering så känns det inte som stöld.

/Maria

 

Anmäl
2012-06-30 14:44 #13 av: [Moa-]

bumbleboo; slänger du sorteringscontainers så tas en del tillvara på, bland annat metall som sorteras ut och säljs vidare vilket gör att stöld därur ger skrothandlaren en förlorad intäkt... Rätt eller fel?

Äganderätten förflyttas på samma sätt till kommunen/sopsorteringsbolaget som den förflyttas till Myrorna/Frälsningsarmen, vart ligger skillnaden? (Jag säger inte att jag inte ser det på ett liknade sätt, utan undrar över hur du förklarar skillnaden.)

Anmäl
2012-06-30 15:06 #14 av: Maria

Det är en ren "hjärtefråga" hur omoralisk den än må vara så tycker jag inte det är lika "brottsligtSkrattande

/Maria

 

Anmäl
2012-06-30 15:19 #15 av: [Moa-]

Samhället anser ju dock att samtliga brott mot samhället är så kallade artbrott, därmed finns en risk att de straffas hårdare...

Detta gäller i övrigt till exempel för skattebrott, jaktbrott och till viss del rattfylleri där även låga straffvärden döms till fängelse istället förr villkorliga domar och böter som ofta är fallen vid tillexempel personstölder eller misshandel av normalgraden...

Anmäl
2012-06-30 15:23 #16 av: Maria

OK, jag skulle nog stå ut med det straffet om jag var yngre. Känner jag mig själv så hade jag nog kännt en viss stolthet när jag var ung och stridslysten.

Jag tycker rena skattebrott och rattfylleri är långt ifrån att stjäla kasserad mat i en container.

/Maria

 

Anmäl
2012-06-30 16:03 #17 av: [Moa-]

Gällande rattfylleriet håller jag med dig, där handlar det om ett brott med fysiska risker för människor. Däremot skattebrott skulle jag känna jämställa med de aktuella stölderna till viss del, i båda fallen handlar det om stöld av samhällets resurser.

Idag återvinner på ett eller annat sätt de flesta kommuner matrester. I Linköping omvandlas det till biogas som bilar och bussar drivs av, så även i det fallet är det en ekonomisk förlust när detta försvinner på samma sätt som avsaknad av inbetalda skattemedel... Om det är en samhällsekonomisk vinst eller förlust totalt sett kan jag däremot inte svara på, då krävs siffror och kvantifieringar av efterfrågan.

Anmäl
2012-07-02 16:34 #18 av: Gronstedt

En hel del av det som ligger i de där containrarna utanför butiker är sådant som har bäst-före-datum i morgon. Som slängs för att annars skulle det behöva slängas senare. Hela lådor som slängs för att det spillts på en del av innehållet. Backar med grönsaker som slängs för att en frukt är fläckig. Det är inte alls bara dålig eller för gammal mat som slängs.

Enligt ryktet förekommer det ganska ofta att personalen inte slänger maten huller om buller utan ställer ut den försiktigt så den inte ska skadas, väl medveten om att den kommer att tas till vara. Likaväl som det förekommer personal som krossar och förstör så mycket de kan för att förhindra "ofoget". Detta är dock inte något jag vet av egen erfarenhet.

Det jag tycker är synd med att detta folk är okänt är att den skamliga och vidriga misshushållningen inte bara får fortsätta, utan att den dessutom har "samhällets" stöd och tillskyndan. Containerdykarnas arbete borde lyftas fram och hedras, både för att de lindrar människans miljöpåverkan och för att de belyser svineriet. Men konstigt nog är det bara brottsligt att ta hand om sopor, inte att förstöra fullt ätliga livsmedel. Förr kunde en butik skänka matvaror med bäst-före-datum nästa dag till till exempel någon kyrkas soppkök, men det är knappast möjligt nu längre.

Anmäl
2012-07-02 16:59 #19 av: [Moa-]

Resterna från nobelmiddagen skänks varje år till välgörande ändamål (Stadsmissionen eller Klarakyrkan, minns ej vilket.). Konstigt egentligen att inte samma möjligheter finns för butikerna, ha detta som sponsringsverksamhet...

Anmäl
2012-08-08 18:20 #20 av: [Moa-]

DN rapporterade för några dagar sedan om att vi slänger mat för miljarder i Sverige varje år. Jag måste tyvärr erkänna att jag hör till en av dem som är dålig på detta och ofta hinner mat i min kyl bli dålig innan jag hinner äta upp den. Jag arbetar på att bli bättre på detta men det är svårt när man är ensam och har svårt att planera matlagningen i förväg, jag vill äta det jag är sugen på för stunden, ej vad jag tänkte för en vecka sedan... (Dock bra med frys. =P)

Hur är ni med detta, slänger ni mycket mat?

Länk till artikeln.

Anmäl
2012-08-08 18:29 #21 av: Maria

Jag tillhör den typen som sällan slänger mat och handlar med tanke på att jag kan använda råvarorna i olika rätter.

Min wookpanna har blivit lösningen många gånger när jag haft blandade grönsaker över.

Har levt under ganska snåla förhållande vissa år under livets gång och det har gjort att jag lärt mig laga både billig mat och att använda allt.

Det gäller att se det positivt.Skrattande

/Maria

 

Anmäl
2012-08-08 19:23 #22 av: [Moa-]

Det är bra det Maria! =) Jag önskar att jag var mer så, jag är extremt miljövänlig i mycket annat, källsorterar och skulle aldrig drömma om att slänga pantburkar och liknade, mina vänner anser nog att jag är lite väl nitisk på den punkten ibland... =P

Dock går saker inte åt, även om jag köper små smörpaket hinner de ej ta slut innan de både går ut och blir ofräscha, mjölken har jag ett par dagar efter sista datum, men hinner sällan göra slut på den då jag ej dricker mjölk utan har i matlagning och bakning. Jag är även bra på att vara ekonomisk vid inköp, det är att nyttja allt som är problemet ofta...

Anmäl
2012-08-08 19:38 #23 av: Maria

Det är alltid svårare om man är själv i hushållet tror jag.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.