Privatekonomi

Samlade spartips

2012-07-02 16:11 #0 av: [Moa-]

Jag har fått ett tips från flisan708 om att sammanställa spartipsen från tråden "Dela med er" vilket jag har gjort här nedan.

 • Lunchlådor - man sparar pengar på att ha med sig lunch till jobbet/skolan. Så mycket godare också.
 • Köpa på extrapris - Om man ändå ska köpa falukorv kan man lika gärna kolla upp ifall det finns 2 för 30 eller liknande. Och kom ihåg, i frysen har sådan mat lång hållbarhet så det gör inget att köpa flera än två. (Tänk dock på att det även kostar att ha pengar uppbundna, så tänk igenom alternativkostnaden för köpet.)
 • Kontrollerar alltid pris per kilo som står på hyllkanten.
 • Leta varor med kort datum - om där finns något gott att frysa in. Det håller sig bra några dagar efter utgångsdatumet med.
 • Att inte gå och handla trött och/eller hungrig.
 • Skriva inköpslistor - handlar man i samma affär så kan man ha sin egen "snitslade bana”.
 • Ta reda på vad naturen kan ge - Bär, svamp osv
 • Köp säsongsvaror - skaffa en bra kokbok
 • Laga mat från grunden
 • Att baka är ett väldigt bra tips, man sparar massvis med pengar och de flesta bröden kan man baka på mindre än två timmar.
 • Icakort – eller till exempel Hemköpskort, är gratis och ger rabatter samt återbäring på spenderande pengar…
 • Tygkassar - Många bäckar små...

 

 • Loppis – Både sälja och köpa kan leda till besparingar.
 • Fynda på second hand och sälj vidare dyrare.
 • Biblioteket - där finns tidningar o böcker. Låna, läs, och ta en dröm-dig-bort-semester hemma…
 • Träna i naturen – spara in på eventuella gymkort.
 • Klipp ditt eget hår
 • Tillverka egna julklappar eller ge bort tjänster.

 

 • Sänka värmen inne - Ta på sig lite mer kläder inne nu när de blir kallar, sätta sig och mysa under en filt på kvällen, tända värme ljus, de höjer mysfaktorn och minskar elräkningen. (Om du betalar för värmen i lägenheten/huset.)
 • Bli uppringd – istället för att vänta i telefonkö. (T.ex. hos Telia och Försäkringskassan.)
 • Skaffa aldrig körkort. (Råder delade meningar.)
 • Skaffa körkort - ha en privat handledare och läs teorin helt och hållet privat samt köp trafikskoleprogram till datorn, gärna begagnat så kan du göra teoriprov direkt i datorn.
 • Samägande - exempelvis till ett släp, och bara betala halva kostnaden för det.

 

 

 • Köp inte på kredit. (Råder delade meningar, kan kosta mera i längden att skjuta upp investeringar.)
 • Lev som en student och spara resten. (Råder delade meningar)
 • Spara växel - Jag lägger alla guldtior jag får i växel i en Muminsparbössa. Skulle ta ur drygt 300 kr för att ge bort i present, och tänkte att det inte var mkt mer än så däri- men det var hela 800 kr i bössan! (Återigen tänk alternativkostnad, ränta och numera växelkostnad för att få pengarna insatta på kontot.)
 • Gör skatteavdrag.
 • Se över sparandet - Investera sparpengarna i fonder och aktier.
 • Autogiroöverföringar - då "märker" man aldrig att pengar försvinner och känner inte av "förlusten" lika mycket. Dessutom sparar man in faktureringsavgiften och riskerar ej påminnelse avgifter genom att glömma att betala i tid.
 • E-fakturor – ett alternativ till ovan.
 • Gör upp en budget varje månad - Jag gör en ny vid varje lön, när jag vet exakt hur mycket pengar jag har att röra mig med. Skriver in alla poster/utgifter, och drar av vartefter jag betalar räkningar/handlar.
 • Sök fonder - av alla dess slag, finns bland annat för olika sporter, studier, utlandsresor, fattiga och sjuka…
Anmäl
2012-07-02 21:15 #1 av: appelsinchoklad

Måste bara komentera det med autogiro, har du inte pengarna på det kontot som dom drar från så kan dom itne dra pengarna, tror dom försöker en eller två gånger till, sen kommer du få en räkning hem. Så bara för du har på autogiro så slipper du inte risken att få påminelser för att du glömt att betala räkningen

Anmäl
2012-07-02 21:42 #2 av: [Moa-]

Fast har du inte pengar på kontot så att autogirot kan dras, hade du troligen inte kunnat betala räkningen när den landade i brevlådan heller... =P

Anmäl
2012-07-02 23:52 #3 av: appelsinchoklad

Du kanske har pengarna på ett annat konto, jag har inte alltid pengar på det kontot där autogirot dras, betalkortet är koplat till det kontot så ibland råkar jag handa slut på pengarna, och så kanske man glömmer att flytta över nya pengar så dom kan dra pengarna, jag har flera olika konton och vill inte ha för mycket pengar på kortet

Anmäl
2012-07-03 09:16 #4 av: [Moa-]

Okej, då är ett tips att dra autogirot från lönekontot där det i regel fyllts på nyligen innan pengarna skall dras... =)

Anmäl
2012-07-03 10:57 #5 av: [Fröken P]

gå ur kyrkan om man inte känner att man vill betala för det. ett spartips. många vet inte ens att de betalar för det.

Anmäl
2012-07-03 11:12 #6 av: [Moa-]

Fröken P; det står dock på varje deklaration och bör vara något man är medveten om, om man har någon koll på sin ekonomi... =) (Dock kanske några "nyvuxna" som missat detta...)

Anmäl
2012-07-03 11:20 #7 av: [Fröken P]

Det kan ju även vara bra att veta innan deklarationen, man kan spara några tusen Flört det är inte bara "nyvuxna" som inte läser deklarationen ordentligt, det finns många som inte gör det. tyvärr tycker jag.

Anmäl
2012-07-03 11:39 #8 av: [Moa-]

Ha ha, dock bör det vara egen ansvar att kolla igenom deklaration och eventuella avdrag. (Vilket det är, om de förtrycka uppgifterna skulle vara felaktiga och du undertecknar deklarationen kan du anses begå skattebrott...) 

Anmäl
2012-07-03 11:42 #9 av: [Fröken P]

ett spartips är det iaf, vad vi än tycker om att vara med där.

Anmäl
2012-07-03 11:45 #10 av: [Moa-]

Ja, det säger jag inte emot, jag är förspråkare av medvetenhet och aktiva val... =)

Anmäl
2012-07-04 07:53 #11 av: [Fröken P]

då kan det ju platsa i listan högst upp Cool om det inte är tillagt, jag ser lite glest så här på morgonen..

Anmäl
2012-07-04 08:25 #12 av: [Moa-]

Detta var en sammanställning av den tidigare tråden, tillägg kanske kan sparas i denna tråd ett tag framöver (där de är lättillgängliga än så länge) och kanske sammanställas ytterligare en gång när flera tips tillkommit. =)

Anmäl
2012-07-05 09:53 #13 av: [Fröken P]

ett spartips: när jag har småslattar kvar i ketchupflaskor, så sparar jag på dem tills nästa gång jag ska göra köttfärssås, då häller jag i lite vatten i flaskorna och skakar om, så att all ketchup följer med ut.. det är så onödigt att slänga flaskor för att man inte får ut det sista Cool

Anmäl
2012-07-05 10:16 #14 av: [Moa-]

Det var ett bra tips! Har jag aldrig tänkt på, jag gör dock sällan köttfärssås, men detta skulle ju kunna vara en anledning (när jag om en evighet gjort slut på årets ketchupflaska). Glad 

Anmäl
2012-07-05 10:18 #15 av: [Fröken P]

här går det åt mycket ketchup, så jag har alltid några flaskor att skölja ur Flört

Anmäl
2012-07-05 10:32 #16 av: [Moa-]

Ha ha, det där är olika, här äts ketchup när jag äter korv med bröd en gång varannan månad ungefär.  Var annat när jag var yngre och bodde hemma, då förbrukade mina syskon enorma mängder ketchup...

Anmäl
2012-08-16 20:58 #17 av: RobinEH

Några tips gällande punkten "Se över sparandet - Investera sparpengarna i fonder och aktier."

Har pengar jag skulle behöva placera men kan inte ett dyft vad gäller detta.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2012-08-16 22:25 #18 av: [Moa-]

RobinEH; det beror helt och hållet på om du vill ha ett långsiktigt sparande, eller ett mer kortsiktigt där du kan få ut pengarna snabbt om du skulle behöva dem, vilken risknivå du är villig att lägga dig på (högre risk => större chans till hög avkastning) samt hur pass mycket tid du vill lägga ned (/betala någon annan för att lägga ned).

Mitt enklaste råd är att boka ett möte på ditt bankkontor (och eventuellt en konkurrerande bank) och be om hjälp från en kunnig investerare om vad som är att föredra i ditt specifika fall.

Anmäl
2012-08-16 22:50 #19 av: RobinEH

Jag talade med en rådgivare på Nordea idag. Och nu har jag pengarna uppdelade i deras "Stratega 10" och "Stratega 30". Vad hon missade att nämna är avgiften för att ha pengarna placerade i dessa. Dessutom har sett att dessa "fond i fond" grejerna har en positiv förändring men ligger under index, framförallt ser "Stratega 30" inte alls så bra ut som hon antydde.

Jag skall börja sista året på gymnasiet och därefter skall jag försöka jobba ett år innan jag studerar vidare. Så det kan hända att jag behöver åtkomst till pengarna under de närmsta åren. Men jag vill gärna ha ett lånsiktigt alternativ. Och pga att jag är dåligt insatt i ekonomi så vill jag inte behöva spendera mycket tid på detta. Jag är inte heller villig att riskera att förlora en stor summa pengar, men samtidigt vill jag ju få in lite extra under åren.

Finns det någon oberoende ekonom man kan tala med kanske?

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Anmäl
2012-08-16 23:13 #20 av: [Moa-]

Om du funderar och tror att du kommer att "nalla" av pengarna tidigare bör du ej välja långsiktiga sparformer då det kan bli kostsamt att plocka ut pengarna i förväg då.

Majoriteten av fonderna har en förvaltningsavgift, det är inget konstigt utan självklart att de som utför arbetet skall ha rätt till ersättning för detta. Denna är avdragsgill i deklarationen för den del som överstiger 1000 kr. Läs mer på skatteverketshemsida.

Bankernas rådgivare brukar vara bra och ha ordentlig utbildning, hör med en konkurrerande bank och se vad de har att erbjuda. Det finns privata rådgivare med oberoende firmor, men dessa kostar som regel mycket att anlita.

Anmäl
2014-06-03 15:08 #21 av: Eds SueZ

Mitt spartips är: plocka på dig rabattkuponger som hänger i butiken. Samla dem med ett stort gem i ett fack i väskan. Använd dem sedan när varan är på extrapris. Det sparar många kronor! Ta för vana att sortera dem emellanåt så du inte släpar runt på kuponger som gått ut i datum. Jag brukar köpa tvättmedel, sköljmedel, pasta och saker med lång hållbarhet och ha ett rejält lager hemma.

Anmäl
2014-06-04 09:33 #22 av: tlover

Samma som #13 nämner kan man göra med tex schampo, balsam el tvålflaskor.

och sen finns ju klassikern att man klipper upp tex tandkrämstuben när man tror man klämt ut allt då får man ut ännu mer.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.