Privatekonomi

Willy:s+

2013-02-25 14:50 #0 av: MichaelE

Nu kan man som trogen Willy:s kund få speciella förmåner - helt gratis!

Willy:s är kända för att vara en billig matvarukedja och nu har man lagt till ett litet plus för de trogna kunderna.

Detta "plus" innebär att man får specialerbjudanden varje vecka på utvalda varor.

Medlemskapet är gratis och man får hem erbjudanden via flygbladet eller via deras egen app för iPhone eller Android.

Man kan ansöka Willy:s plus här och när man väl är i butik kan man koppla sitt betalkort medlemskapet och därmed slipper man även släpa runt på ytterligare ett kort i plånboken.


Vad tycker ni, har ni provat Willy:s+?

Anmäl
2013-02-25 16:20 #1 av: [Moa-]

Jag ser inte riktigt poängen med deras klubb, är det för att bli mer av en "riktig" butik som de har startat detta? Jag har inte hittat något gällande poängsparande eller individuella erbjudanden? Givetvis bra för Willys att få ytterligare kunddata, men det känns som ett halvhjärtat införande enligt mig och jag vet inte om det passar deras affärskoncept...

Givetvis kommer jag att registrera mig om det är något erbjudande jag finner gynnsamt, att betala mera än jag måste är inget som passar mig... =P

Vad tycker du?

Anmäl
2013-02-25 16:31 #2 av: MichaelE

#1 Tror den största anledningen är väl att få fler kunder, men det kan kännas lite halvhjärtat. Det är inte varje vecka jag hittar något billigt att hamstra, men jag föredrar hellre Coop och deras MedMera kort samt dess återbäring.

Detta är inget som får mig hellre att handla på Willy:s än på Coop (handlar inte på ICA). Dessutom har jag upptäckt att Coop MedMera kan ge bättre specialerbjudanden än Willy:s+.

Anmäl
2013-02-25 16:46 #3 av: [Moa-]

Få fler kunder? Tror du det? Då kunde de ju endast ha samma erbjudanden men utan klubben? Nu måste du ju registrera dig innan du kan handla, vilket gör att de riskerar att förlora vissa "impluskunder" istället för att vinna, däremot kan det kanske till viss del skapa känslan av "utvaldhet" vilket kan trigga köp, just för att det är något "särskilt"... 

Personligen är jag ju motståndare även till Coop, jag gillar inte idéen att jag skall behöva betala för att vara kund hos någon. Dock har jag mot min övertygelse "ärvt" ett Coopkort då ingen annan i familjen har nära till kedjan och mina två närmsta butiker tyvärr tillhör kedjan.

Ica är däremot ett utmärkt alternativ enligt mig, förutom att det tyvärr ligger en bit bort, men allt beror väl på hur man ser saker och troligen en del vana också då vi människor är enorma vanedjur.

Anmäl
2013-02-25 17:07 #4 av: MichaelE

#3 Vadå betala? Coop är helt gratis bortsett för den lilla slanten du får betala när du ansluter dig (100 kr). Den summan får du igen extremt fort. Dessutom får du ju riktiga pengar tillbaka att handla för.

Ganska intressant att du ställer dig som motståndare till ett sådant system, det gynnar ju medlemmen (som dessutom blir ägare till Coop). ICA å anda sidan är ju ett kapitalföretag och har ju främst ett vinstintresse, läs skandaler om hur man har återförpackat mat bara för att kunna sälja det. Detta fenomen har jag aldrig hört hos Coop, som i sig är mer intresserade av sina medlemmars intresse än att gå i vinst.


Willy:s+ är helt gratis.

Anmäl
2013-02-25 17:42 #5 av: [Moa-]

Ja, skall jag bli medlem hos Coop får jag betala 100 kr, blir jag medlem hos Ica får jag istället 100 kr samt en kostnadsfri bank med fria uttag både i Sverige och utomlands. Jag förstår verkligen inte idén att jag skall betala för att få handla. 

Priserna är som regel lägre i Icabutikerna än hos Coop, vilket troligen grundar sig att deras vinstincitament leder dem till att öka konkurrenskraften, några liknande incitament finns inte hos ledningen för Coop.

Willys+ är inget jag motsatt mig, endast att jag inte riktigt helt ser syftet med det, när det känns som om de endast halvt inför kundklubben. Inte heller Hemköps kundklubb eller Icas ser jag något negativt med. Hemköp arbetar dessutom hårt med att knyta kunderna närmare sig med särskilda kundkortskvällar och liknande. 

Anmäl
2013-02-26 22:40 #6 av: [sakring2]


Dessvärre så måste jag som gammal COOPare hålla med Moa-. Det är billigae på ICA. Ganska mycket t.o.m. Att man får betala på COOP finner jag inte så märkvärdigt då man samäger affären, men den gamla kooperativa tanken har försvunnit.

Anmäl
2013-03-15 07:49 #7 av: whiteangel2


När infördes att man är tvungen att betala 100 kr när man skaffar coops medmera kort? Jag har aldrig märkt något sådant!

Anmäl
2013-03-15 10:04 #8 av: [Moa-]

whiteangel2; det har troligen alltid varit så (summan har säkert varierat) eftersom det är ett kooperativ, "medlemmarna är ägare", som de så fint säger i reklamen. Det har i alla fall varit så under min medvetna livstid. Någon gång vet jag dock att de haft kampanjer där du får en värdecheck på 100 kr samtidigt, vilket om du handlar i samband ger ett +/- 0 resultat...

Någon som är äldre kanske kan ge ett mer exakt svar? (Googlade lite nu, men hittar inget riktigt svar.)

Anmäl
2013-03-15 10:17 #9 av: [sakring2]


Här står lite om hur kooperativa förbundet bildades.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kooperativa_F%C3%B6rbundet

Anmäl
2013-03-15 10:33 #10 av: [Moa-]

sakring; ja, jag hittade det när jag googlade, men det verkar mer handla om den övergripande organisationens bildande i Sverige, även om det på ett bra sätt förklarar grunden i organisationen och ideologin! =) Vet du när "kundmedlemmarna" fick börja betala?

Anmäl
2013-03-15 10:51 #11 av: Aniara4

Jag satte i alla fall in 100:- när jag gick med för ~15 år sen, och det var inte direkt något nytt påfund. Det har ju som sagt alltid varit grundtanken, att man blir delägare i kooperativet, och då är det klart att man går in med en "investering".

Det är ju inte heller en avgift, utan en investering som man får tillbaka om man går ur igen. Med ränta, tror jag t.o.m.

Anmäl
2013-03-15 11:14 #12 av: [Moa-]

Aniara4; någon ränta att tala om på medlemsavgiften är det nog inte om du satte in 100 kr för 15 år sedan och den ännu är 100 kr som du får åter när du går ut...

Möjligen att det sker en knapp korrigering för inflation, men den hundralappen du skulle få idag om du går ur, är värd mindre än den du satte in för 15 år sedan... 

Det var 100 kr även för 15 år sedan som var avgiften alltså? (Det var vad jag trodde, men jag var inte säker då jag själv aldrig gått med på egen hand.)

Anmäl
2013-03-15 12:04 #13 av: Aniara4

Jag har för mig att det var ett valfritt belopp mellan 100 och 1000:-, och att det beskrevs som att det fanns en övre gräns för insatsen just för att det sågs som en bra placering av en del.

Reglerna kan förstås ha ändrats sen dess, det ekonomiska läget är ju ganska annorlunda.

Anmäl
2013-03-15 12:07 #14 av: [sakring2]

Moa- Jag vet inte när de började betala men jag har en känsla av att man alltid har gjort det då det varit ett kooperativ. Jag har själv varit medlem sen 20-årsålder liksom min make men jag kommer faktikst inte ihåg vad jag betalade för medlemskapet.

Min mans farfar var förtroendevald inom KF och han kom hem en natt och väckte farmodern bara för att hon skulle få smaka på det margarin som KF hade tagi fram som ersättning för smörSkrattar

Även min svämor var förtroendevald inom KF och själv har jag också varit detSkrattarMina föräldrar var medlemmar precis som mina mostar och mostrarna var aktiva inom kvinnogillet. Jag minns också när man sparade alla kvitton och sen räknade ihop hur mycket man handlat för då man fick återbäring. Olika för varje förening.

En länk också

http://www.folkbladet.se/nyheter/default.aspx?articleid=2722238

Det kanske är dags att starta ett nytt kvinnogille så att folk vet att de måste betala det de handlar.Skrattar

Anmäl
2013-03-15 12:42 #15 av: [Moa-]

Aniara4; ja, saker utvecklas ju som sagt och få tror jag tänker på socialism det första man gör när man hör Coop idag (jag tänker det motsatta). 

sakring; ja, dock upplever jag att Coop förändrats och förlorat i stort sett hela sin grund (utöver "återbäringen" då). En återbäring som jag som ensam i hushåll aldrig kan uppleva hos Coop, men däremot får som "bonus" från Ica. Att bo själv bryter ju dock mot kooperativets grund så kan ju bero på det... ;)

Ja, även morfar var socialistisk Konsumhandlare, något som länge låg honom varmt om hjärtat, eller gör det fortfarande dock mindre aktivt.

Kvinnogillen vet jag kanske inte vad jag tycker om, människogillen kanske vore något i sådana fall? ;)

Anmäl
2013-03-15 13:41 #16 av: [sakring2]

Moa- Det var för att bönderna hade monopol på smöret som man tog fram sitt egna margarin. För inte så länge sen så ägde KF fabriken i Karlshamn där man gjorde dessa produkter. KF har inget att göra med om du lever ensam eller inte, det är ett konsumentkooperativ inget kollektivt boende.

Kooperationen har förändrats till det sämre vill jag lova och det är dyrare på COOP  än på ICA trots att jag får återbäring också på ICA.

Ja människogille kanske var ett bra ord. Upplysning behöver folk onekligen då de  handlar för pengar de inte har.

Anmäl
2013-03-15 13:56 #17 av: [Moa-]

Ja, fast kooperativ i grunden handlar om att gå samman, vilket ensamboende inte är, även om det inte är samma sak, men kooperativ kommer i många former, men har den kollektiva grunden oavsett form och verksamhet. =)

Ja, men sen samtidigt så ser jag (som bland annat framkommer i tråden på politik) inte kredit som något negativt i alla lägen, så länge du har kontroll och insikt i din ekonomi och de val du gör. Rent jättekrasst så borde alla handla allt på kredit och betala kommande månad (givet ett kort med avtal om en månads kostnadsfri kredit) för att få maximal avkastning på sina pengar fram till dess att utbetalning sker. Dock är det få privatpersoner som detta skulle ge någon faktisk avkastning för.

Anmäl
2013-03-15 16:52 #18 av: [sakring2]


Mao- Det förutsätter att du får ränta på dina pengar under tiden som du inte betalar. Däremot så försöker jag alltid att få ett lägre pris när jag köper någon kapitalvara ifall det finns ett erbjudande om att man inte behöver betala med en gång eller om att man delar upp betalningen utan att det kostar något.

Det finns även bondekooperativ, såsom Lantamnnaföreningen och den f.d Jordbrukskassan som gick ihop med sparbanken.

Så finns det också banker som ägs av sina medlemmar, Länsförsäkringar bank.

Anmäl
2013-03-15 17:01 #19 av: [Moa-]

Självfallet är det en förutsättning, vilket som sagt är svårt att få i omfattning som gör skillnad för de flesta privatpersoner.

Ja, jag har efter att studerat ekonomi blivit allt mer skeptisk till kooperativ och fördelarna med dem, tyvärr saknas ofta incitament att maximera vinster och minimera kostnader, ibland finns andra vinster, men långt ifrån alltid. Det måste finnas ett incitamentssystem för att förbättra saker, dessa incitament måste inte uteslutande vara ekonomiska även om de ofta är det...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.