00. Allmänt om Ekonomi

lön? val av yrke

2016-10-13 13:58 #0 av: thildaaaa

Hej! jag försöker välja vilket yrke jag sak satsa på. det står mellan djursjukskötare och veterinär för mig, och det är stor skillnad på lönerna.

som djursjukskötare tjänar man 23000-32000kr 

som veterinär tjänar man allt mellan 29000-60000kr beroende på antal år och specialisering. Man kan säkert komma högre också.

hur ska jag tänka? några tips? 

det är otroligt mycket mer jobb för mig att bli vet, för jag måste komplettera och jag har svårt för matte...

Anmäl
2016-10-13 14:19 #1 av: Isalel

Nu jobbar inte jag inom djursjukvård utan med människor ;) Så jag kan vara helt ute och cykla!

Jag är sjuksköterska och motsvarigheten för val skulle ju då varit läkare. Jag tycker att den största skillnaden är vad är man intresserad av? Jag har alltid mest varit intresserad av olika möten med människor, att kunna lindra besvär och finnas till hands och där känner jag att jag hamnat inom rätt kategori.

Med det vill jag inte säga att läkarna inte gör samma sak, men deras uppgift är ju ofta mer utredande, varför har personen ont? vad beror det på ? Vilka undersökningar krävs? Själva utförandet är ju oftast inte läkaren som gör, utan sjukskötsköterskan (om det inte handlar om operationer) (iallafall när det gäller människor). 

Båda yrkena är ju förknippade med stort ansvar, men det största ansvaret ligger ju alltid hos läkaren, vilket många gånger kan vara supersvårt! Båda jobben kan vara väldigt givande men jag tror att det är själva intresset som skiljer oss mest åt? Antingen medicinskt/kirurgiskt intresse eller omvårdnadsintresse.

Anmäl
2016-10-13 14:59 #2 av: thildaaaa

Jo absolut! Jag tror att då sjuksköterska elr djursjuksköterska skulle passa mig bättre, men jag är rädd att jag inte kommer känna att lönen räcker till...

Känner du att ditt jobb är utvecklande? Jag är rädd att jag kommer tröttna annars?

Anmäl
2016-10-14 15:48 #3 av: [helga21]

Har du högsta betyg så satsa på veterinär du måste nämligen ha det.

Anmäl
2016-10-14 18:18 #4 av: thildaaaa

Nej min enda chans är högskoleprovet, men de är ju inte omöjligt liks...

Anmäl
2016-10-16 16:58 #5 av: [helga21]

# 4 Var beredd att stå i kö och att eventuellt studera utomlands.

Anmäl
2016-10-16 17:56 #6 av: Isalel

Jag känner att mitt jobb är väldigt utvecklande och kan tänka mig att det finns utvecklingsmöjligheter även inom djursjukvården! Jag håller tex på att specialistutbilda mig inom cancervård, men finns ju en uppsjö andra vidareutbildningar, vet inte hur det ser ut inom djursjukvården?

Anmäl
2016-10-16 17:59 #7 av: Isalel

Och sen om lönen räcker till? Det beror ju alldeles på vad man tänkt ha för utgifter ;)
Nu är jag förvisso sambo men jag har 3 barn, hus, bilar som jag går runt på med min och sambons (som jobbar inom Handels) löner. Är inte välbetalt men jag har aldrig känt att jag inte vill gå till mitt jobb för att det är tråkigt, vilket jag känt många gånger när jag arbetade med administration :)

Anmäl
2016-11-22 13:12 #8 av: Martin

Tips: Välj inte jobb enbart efter lön. Jobbar du med något som ger dig en skaplig peng men som du inte trivs med så kommer du i längden antingen må dåligt, eller tröttna. Jag vet av egen erfarenhet (tyckte förvisso det var kul när jag började med det).

Så jag tycker att oavsett om du har betyg eller annat för att komma in på veterinär, så fundera på vad du vill i första hand.

Skillnaderna mellan maxlönerna ser ju att vara nästan 100%, men vad är skillnaden på median eller genomsnittslönerna? Det är kanske intressantare att kika på, om man nu ändå vill ha lönefokuset. Hur ser utbildningarna ut? Vad kostar utbildningarna? 

Glöm inte heller att en bit efter 30.000 så är det statlig inkomstskatt vilket innebär att mer av inkomsten över den summan går i skatt. Förvisso inget problem eftersom att våra skatter används till bra saker och kommer oss tillhanda på olika sätt, men så att man inte tror att "pengarna ut i fickan" följer samma kurva som lönen gör.

Jag kan inget om någon av jobben och vet inte heller hur du är som person, så kan inte ge dig några direkta råd utöver de generella som jag gett här ovan. 

Sist men inte minst, har man 23-25 tusen som en ingångslön så har man förutsättningar att klara sig rätt så bra, såklart beroende på vad man har för livsstil och livssituation. 

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.