00. Allmänt om Ekonomi

Bitcoin?

2017-12-03 12:33 #0 av: Halvdansken

Nån här som köpt Bitcoins?
Köpte man för 10 år sen, så hade man haft en bra slant på banken nu. På jobb börjar folk intressera sig för det, men som alltid - när "vanliga människor" börjar investera, så är bubblan ofta på väg att spricka.  Det var ju det som hände med IT-aktierna i början av 2000-talet.

Nån som var förutseende här på forumet?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-12-08 01:51 #1 av: 72mm

Jag köpte mina första bitcoins 2013. Jag visste då inte ett skvatt om ekonomi - på någon nivå. Kommer ihåg att jag var tvungen att läsa på om fundamentala saker som vad en "valuta" faktiskt var etc..  

Jag trodde då att det var ett intressant experiment, jag såg det hela lite som ett lotteri, om det fungerade kunde det bli hur stort som helst, eller så skulle det försvinna och priset gå mot noll.  

Under åren som gått, tekniken som utvecklats och nätverket stått emot (och överlevt!) alla katastrofer har jag blivit mer och mer övertygad om att det är en revolution vi ser början på. 

Jag tror att det stora problemet med att förstå sig på Bitcoin är att det är otroligt svårt att klassificera som fenomen. För det första är det på många punkter helt unikt. Det har dessutom ett mycket missledande namn. Då man i början mest fokuserade på anonymitet och förmåga att flytta på värde ("utan kostnad") så baseras sig intresset idag mer på värdelagrings-aspekterna. Det är mer konstruktivt att jämföra Bitcoin med guld än med fiat-valutor. Valutors styrka är att fungera som betalmedel, gulds styrka är värdebeständighet.  Bitcoin skiljer sig dock från guld på ett antal punkter så även den jämförelsen haltar.    

"På jobb börjar folk intressera sig för det, men som alltid - när "vanliga människor" börjar investera, så är bubblan ofta på väg att spricka."

Jo, det är ju svårt att missa med det media-pådraget som varit på sista tiden. Fast för oss med vår stabila valuta och säker och billig tillgång till banktjänster så är hela fenomenet än så länge lite av en kuriositet. Hade du bott i Venezuela, Grekland, Cypern  eller Zimbabwe hade du garanterat haft en något annorlunda inställning.  

"På jobb börjar folk intressera sig för det, men som alltid - när "vanliga människor" börjar investera, så är bubblan ofta på väg att spricka."

Jag tror faktiskt det kan vara annorlunda med Bitcoin. Bitcoin är inte ett nytt tillgångsslag, det är ett paradigmskifte. Det är "vanliga människor" som har drivit priset till vad det är idag, institutionella pengar har ännu inte kunnat komma in. Det kommer givetvis att ändra sig och vi kommer under 2018 att se massvis med mer traditionella finansiella produkter som är baserade på kryptovalutor. 

Mycket av spekulationen som de senaste månaderna har drivit priset är troligen just pga förväntningar om vad som kommer hända med priset när WallStreet lyckas få till exponering mot Bitcoin.     

"På jobb börjar folk intressera sig för det, men som alltid - när "vanliga människor" börjar investera, så är bubblan ofta på väg att spricka."

Jo, det är ju den traditionella visdomen. Jag ser det dock inte som en bubbla eftersom jag inte ser priset på Bitcoin som en värdering utan som en indikator på global adaption. Priset på Bitcoin beskriver inte en typisk bubbel-kurva, utan en S-kurva. Den är närmare besläktad med en graf över antalet bilar på New Yorks gator mellan 1900 och 1920  än Nasdaq mellan 1990 och 2000. 

 Med det sagt, kursen kan mycket väl korrigera med 60% imorgon, men det skulle isf inte ändra på något av ovanstående. 

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2017-12-08 08:59 #2 av: kallepudas

Jag vet inte ett smack om bitcoin och har bara fått löjliga mail om bitcoin som jag ser som spam.

Om bubblan är på väg att spricka........ja när alla hoppar på tåget så har tåget många gånger redan åkt en bra bit så det brukar ju vara en dum ide att hoppa på då.

Jag personligen är alldeles för feg för att köpa valuta som investering och för att tjäna pengar på att handla med valuta så måste man väl köpa & sälja hela tiden......känns som lite väl mycket jobb & risk för en vanlig dödlig.

Intressant tråd och följer den med intresse.

Anmäl
2017-12-08 09:30 #3 av: 72mm

#2 "Jag vet inte ett smack om bitcoin och har bara fått löjliga mail om bitcoin som jag ser som spam."

Du kan nog lugnt fortsätta att se det som spam. Finns alltid de som kommer försöka tjäna pengar på hypen. Det är fortfarande relativt krångligt att investera i Bitcoin, en del man måste lära sig om hur det fungerar rent praktiskt först. 

"Om bubblan är på väg att spricka........ja när alla hoppar på tåget så har tåget många gånger redan åkt en bra bit så det brukar ju vara en dum ide att hoppa på då."

Absolut. Fast man måste göra en uppskattning på hur långt det där tåget ska åka och vilken potential det kan ha. Att det är för sent att köpa in sig har varit en "sanning" under i princip hela Bitcoins livstid.  Sedan är ju frågan vad som är "alla", hur många känner du som har investerat? Vi har nog inte sett den riktiga manin än.  

"Jag personligen är alldeles för feg för att köpa valuta som investering" 

Handlar inte det om att det känns obehagligt eftersom det är något nytt då? Man kan ju köpa lite bara för att lära sig hur det fungerar. 

"och för att tjäna pengar på att handla med valuta så måste man väl köpa & sälja hela tiden......känns som lite väl mycket jobb & risk för en vanlig dödlig."

Det är det definitivt. I princip helt omöjligt att tjäna på handel  jämfört med att bara köpa och hålla. 

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2017-12-08 10:09 #4 av: kallepudas

#3 Nej jag känner inte någon som köpt bitcoin. Känner inte så många som äger aktier heller om man ska sätta det i ett perspektiv.

Nej det är inte ett obehag utan att jag inte fattat vad själva vinsten blir.  Som du skriver "i princip helt omöjligt att tjäna på handel". Så om man ska tjäna pengar på det så är det att gå hela vägen & all in. Känns som ett riskabelt sätt för att tjäna pengar och går man inte all in så tjänar man bara väldigt lite om man har tur.

Känner du någon som tjänat pengar på bitcoin eller andra valutor genom att köpa & sälja dessa ?  

Anmäl
2017-12-08 10:57 #5 av: 72mm

#4 Med handel menar jag att man försöker tjäna pengar på skillnader på olika valutor eller på svängningar över tid. Tror man på Bitcoin på lång sikt köper man bara och äger. Vinsten kommer ju av värdeökningen.  10% ökning är ju 10% ökning oavsett om du köper aktier eller bitcoin och oavsett om du köper för 100kr eller en miljon. 

"All in" låter så drastiskt, som om du ska pantsätta huset och sälja din fru/man :)  

"Känner du någon som tjänat pengar på bitcoin eller andra valutor genom att köpa & sälja dessa ? "

Nja, det vet jag inte. Däremot så är det nog som så att ju tidigare man köpt, ju längre man har ägt och ju mindre man sålt desto mer har man tjänat på Bitcoin historiskt. 

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2017-12-08 11:30 #6 av: kallepudas

#4 Finns det något ställe där man kan knappa in ett visst belopp säg 2000kr och år för att sedan se vad värdet hade varit idag på den investeringen?

Samma uträkning går ju att göra hos många börsbolag där man tydligt kan se hur värdet ökat eller minskat.

Anmäl
2017-12-08 12:09 #7 av: kallepudas

Om man bortser från att se det som en investering ett kort ögonblick och jag ställer mig frågan om vilka butiker som tar bitcoin som betalalternativ?

Jag fick fram en lista där det enda kända företaget för mig var webhallen.

Om jag återgår och ser det som ett investeringsalternativ och att jag köpt bitcoin för 2000kr och detta ökat med 10% på 3-4år så är det ju en usel investering då det finns alternativ som slår det där med 150%.

Bitcoin kanske är något som man just kanske bara ska se som ett betalningsalternativ?

Anmäl
2017-12-08 12:40 #8 av: 72mm

#6 Jag hittade https://99bitcoins.com/if-i-invested-in-bitcoin. Men all form av "om jag bara hade"-tänk är inte så konstruktivt enl. mig. Så länge du inte har en tidsmaskin i garaget spelar det väl ingen roll?

#7 "Om man bortser från att se det som en investering ett kort ögonblick och jag ställer mig frågan om vilka butiker som tar bitcoin som betalalternativ?"

Bitcoin i sin nuvarande form kommer aldrig att vara ett betalmedel. Det är som betalmedel sett nästan lika uselt som guld. I alla fall för betalningar under ett par tusen. Använd kort, kontanter eller PayPal. Min övertygelse är dock att framtidens betalmedel kommer vara kopplade till, och baserade på, Bitcoin. 

"Om jag återgår och ser det som ett investeringsalternativ och att jag köpt bitcoin för 2000kr och detta ökat med 10% på 3-4år så är det ju en usel investering då det finns alternativ som slår det där med 150%."

Jo, fast vi pratar snarare om runt 3000% de senaste två åren... Om du de senaste fem åren konsekvent hade köpt till sämst tänkbara pris hade du fortfarande slagit alla andra placeringar med hästlängder. 

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2017-12-08 12:47 #9 av: kallepudas

#8 Var hittar du den infon?       3000% upp?

Anmäl
2017-12-08 12:59 #10 av: 72mm

https://bitcoinity.org/markets

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2017-12-08 13:05 #11 av: kallepudas

länken i inlägg 10 fungerar inte.

Gick in på länken i inlägg #8 och knappade in 1000dollar och året 2011. 8500 kr alltså och jag skulle enligt den uträkningen tjänat 51 miljoner dollar tills nu och 8500kr skulle idag vara värda 437 miljoner kr. 

Låter lite för bra för att vara sant.

Anmäl
2017-12-08 16:49 #12 av: 72mm

#10 Fortfarande inte?

"Låter lite för bra för att vara sant."

#11 Tja, i början var bitcoins i princip värdelösa, dvs bara värt några ören, och det fanns ingen man kunde köpa av, men om man då skaffade tusen Bitcoin och inte sålde dessa så skulle man idag kunna sälja dem för runt 130.000kr styck.

Många som hade stora mängder bitcoin har givetvis sålt av dem. Kursen har med oregelbundenhet haft extrema toppar så det har varit mycket frestande att sälja och ta hem vinst. Nu ångrar sig de som sålde.  Resultatet har blivit att "gamla" ägare mycket, mycket ogärna säljer sina coins, vilket gör tillgången än mer begränsad vilket i sin tur bidrar med att driva upp priset.     

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2017-12-08 19:23 #13 av: kallepudas

Länken i inlägg #8 är ju bortom vad som kan vara sant så jag köper det inte. 

1000 dollar blir inte på 6 år 437 miljoner. Nått allvarligt fel på den "räknaren" som du hänvisar till. 

Anmäl
2017-12-10 01:45 #14 av: 72mm

#13 Det var du som frågade efter en "räknare". Jag har ingen aning om hur exakt den är. Men dagens pris är ju känt och på något vis har vi på 9år kommit dit vi är idag (120.000kr/BTC), så varför kan det inte vara sant? Det är ju historiska siffror vi pratar om, det är bara att googla så kan man väl få reda på vad bitcoin handlades för ett visst datum. 

Att man kan ifrågasätta Bitcoins framtid må vara hänt, men du är nog den första som ifrågasätter att Bitcoin inte skapades med ett pris nära noll :) 

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2017-12-10 09:10 #15 av: kallepudas

#14 Då är ju det lösningen på alla "fattgipansionärer" man köper bitcoin idag för 8000kr och så har man en halv miljard om 6-7 år. Tycker du inte själv det låter lite för bra för att vara sant?

Du köpte väl dina bitcoin 2013.......slutat jobba än?     Du bör ju med den utvecklingen ha i runda slängar minst 100mille på kontot vid detta laget då.

Anmäl
2017-12-10 13:02 #16 av: 72mm

#15 "Då är ju det lösningen på alla "fattgipansionärer" man köper bitcoin idag för 8000kr och så har man en halv miljard om 6-7 år. Tycker du inte själv det låter lite för bra för att vara sant? "

Vi pratade om utvecklingen fram till idag. Prognoser är något annat. Nu vill jag inte ge några råd, men jo, att köpa lite bitcoin kan nog vara en bra idé.  

"Du köpte väl dina bitcoin 2013.......slutat jobba än?     Du bör ju med den utvecklingen ha i runda slängar minst 100mille på kontot vid detta laget då."

Ja, och nej. Jag har inga 100 miljoner.  2013 började med en kurs på lite över $100 och avslutades runt $800. Givetvis köpte jag inte allt i rätt ände av det året.  Men vad spelar det för roll? Det är som det är,  du verkar tvivla på faktisk historisk data därför att "det är för bra för att vara sant".  

Som jag skrev, bara för att man hade/köpte/minade Bitcoin tidigt betyder inte det att man är miljonär idag. Många har sålt, tappat eller slängt bort åtskilliga bitcoin. 

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2017-12-10 19:47 #17 av: kallepudas

#16 Du tror inte att andra investerare hade placerat ett par hundra miljoner i bitcoin om "räknaren"i inlägg #8 stämmer? 

Du tror att 1000$ investerade i bitcoin 2011 hade varit 437miljoner idag?

Antar att många investerare som idag håller på med fastgiheter,aktier,fonder är helt ute & köper lunch.

Anmäl
2017-12-10 22:27 #18 av: 72mm

#17 "Du tror att 1000$ investerade i bitcoin 2011 hade varit 437miljoner idag? "

Men varför frågar du mig vad jag tror? Det handlar väl inte om vad jag tror utan hur det faktiskt förhåller sig? Det är ju bara att kolla upp. Vi kan göra det direkt...

Här är kursen från 2011 fram till idag på en logaritmisk skala. Första januari 2011 är den $0.3 dvs ungefär 2:50 kr. $1000 hade då räckt för att köpa 3300 bitcoins. 

BTC kursen i SEK är i skrivande stund runt 129.000kr, dvs 3300 BTC är idag värt 425.7 miljoner. 

"Du tror inte att andra investerare hade placerat ett par hundra miljoner i bitcoin om "räknaren"i inlägg #8 stämmer?

Vad "investerare" gjorde eller inte gjorde 2011 vet jag inget om. De mest kända tidiga investerarna lär väl vara Winklevoss bröderna som för fyra år sedan stoppade in 11 miljoner. De blev därmed de första (kända) bitcoin-miljadärerna.

Om du vill veta vad jag faktiskt tror så är det att de kommande fem åren kommer bli mycket intressantare än de gångna fem.       

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2017-12-11 07:23 #19 av: kallepudas

#18 Med investerare menar jag till exempel warren buffet. Hans avkastning är ju som en piss i vinden i jämförelse.

Men då blir ju du miljonär inom 5år om du inte säljer dina bitcoin så jag önskar dig lycka till.

En avkastning på 10% brukar ju kallas rimlig.......avkastning på 20-30% brukar ju anses bra i aktievärlden och jag antar att dom som köper bitcoin så snart med en avkastning på 5000% kör om buffet inom 5år.

Är väl inte en dum fråga att fråga dig vad du tror eller tycker för du äger ju bitcoin och är du helt övertygad och anser att risken är liten så borde du ju löpande köpa. Historiken du presenterar är ju helt grym och fortsätter det så är du ju mångmiljonär om 5år om du vill & vågar vill säga.

Anmäl
2017-12-11 12:54 #20 av: 72mm

Fast Buffet är väl mer av en klassisk förvaltare än en investerare. Deras mål är främst att inte förlora förmögenheter, inte att maximera avkastning.

"En avkastning på 10% brukar ju kallas rimlig.......avkastning på 20-30% brukar ju anses bra i aktievärlden och jag antar att dom som köper bitcoin så snart med en avkastning på 5000% kör om buffet inom 5år."

Svårt att jämföra Bitcoin med en hel portfölj. Alla som bara köpte Amazon, Apple, Microsoft eller t.om Tesla eller Uber har väl slagit Buffet? De som köpte en lott för 25kr och vann en miljon har slagit allt, inklusive Bitcoin :) 

Buffet & Co sysslar nog med riskminimering mer än något annat misstänker jag. 

"Är väl inte en dum fråga att fråga dig vad du tror eller tycker för du äger ju bitcoin och är du helt övertygad och anser att risken är liten så borde du ju löpande köpa." 

Nja, fast det lät som om du frågade halvt retoriskt för du trodde inte på vad jag skrev. Att  köpa löpande är nog en riktigt bra idé. 

"Historiken du presenterar är ju helt grym och fortsätter det så är du ju mångmiljonär om 5år om du vill & vågar vill säga."

Ja, jag tror på Bitcoin. Jag tror att historiken om fem år kommer se ganska platt ut. 

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.